• Panasonic brengt het olympisch archief tot leven

Panasonic brengt het olympisch archief tot leven

De bijdrage van Panasonic aan het olympisch museum in Lausanne, Zwitserland

Een duurzame samenwerking

In februari 2014 kondigde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan dat het een overeenkomst had bereikt met Panasonic om de internationale TOP-samenwerking te verlengen tot 2024. Panasonic is al een internationale olympische partner sinds het wereldwijde sponsorprogramma van de IOC van start ging in 1985 en het is de eerste partner die een overeenkomst sluit tot 2024.

Museumdirecteur Francis Gabet: “Het partnerschap met Panasonic is niet nieuw. Het bestaat al zo lang als het museum. We zijn al meer dan 20 jaar partners, sinds we samen het eerste museum hebben gebouwd. Dit partnerschap is het perfecte huwelijk. In een olympische context moet je samenwerken en overleggen met de besten om zo de best mogelijke ervaring tot stand te brengen.”

“Panasonic heeft ons al een brede waaier aan producten geleverd van de hoogste kwaliteit. Ze creëerden verschillende stijlen, verschillende manieren om inhoud te laten zien en ik moet toegeven dat hun volledige productgamma ons in staat heeft gesteld om van het museum een geweldige attractie te maken voor de bezoekers.”

Passie projecteren

In het hart van het gerenoveerde museum bevindt er zich een videowall van 180° met olympische herinneringen, beroemde olympiërs en legendarische olympische momenten. Met een opzwepend muziekje op de achtergrond maakt deze video meteen indruk. De vijf projectoren van Panasonic zijn perfect uitgelijnd dankzij de software voor "edge blending" en geometrische uitlijning om een naadloze filmervaring te creëren.

Curator van het museum Frederique Jamolli: “De bezoekers van het museum willen volgens mij vooral de emotie van de wedstrijd herbeleven en voelen wat er gebeurt in de stadions tijdens de Olympische Spelen.

“De statische en bewegende beelden die we met deze verschillende schermen kunnen creëren zijn absoluut essentieel om een positieve boodschap over te brengen en de juiste sfeer te scheppen. De technische term hiervoor, is het ‘wauw-effect’.”

Panasonic helpt het grootste olympische archief tot leven te brengen

Het IOC-museum kijkt uit op het Meer van Genève en herbergt de sportieve hoop van duizenden atleten. Al 20 jaar lang is dit een populaire toeristische bestemming.

In 2011, 18 jaar na de opening, verhuisde het museum voor het eerst naar een tijdelijk onderkomen zodat het bestaande gebouw grondig kon worden gerenoveerd. De uitdaging voor het IOC bestond erin om een nieuwe generatie museumbezoekers te lokken die zijn opgegroeid met smartphones en YouTube en het gewend zijn om meerdere prikkels tegelijk te verwerken.

Het resultaat twee jaar later is een volledig vernieuwd museum dat gebruik maakt van de meest recente technologische innovaties en een nieuwe ‘museografische’ aanpak heeft. De olympische idealen blijven het hoofdthema in het museum, maar worden nu tot leven gebracht door middel van interactieve displays en video's.

Panasonic leverde meer dan 150 producten, waaronder projectoren, beveiligingsmateriaal en professionele digitale schermen. Het nieuwe museum bevat meer dan 1500 stukken, naast de audiovisuele elementen, multimedia en andere audiofragmenten. Het is het grootste archief voor alles wat met de Olympische Spelen te maken heeft en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Lausanne met jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers.

De passie delen

“De passie delen" is een van de basisideeën van Panasonic op de Olympische Spelen. Het wakkert het enthousiasme aan van het moment, het communiceert de passie van de Olympische Spelen naar elke toeschouwer en fan zodat de atleten en het publiek in staat zijn om deel uit te maken van de sfeer tijdens de Olympische Spelen.

De nieuwste en meest geavanceerde audiovisuele apparatuur van Panasonic vormt de perfecte aanvulling op de erfenis van de Olympische Spelen. Een hele wereld aan kennis en emoties gaat open voor de bezoekers dankzij de meest recente interactieve technologie en multimedia.

De renovatie van het olympisch museum past binnen de ambitie om een echte ‘olympische campus’ te creëren. De bezoekers worden uitgenodigd om een duik te nemen in de geschiedenis, het erfgoed, de dromen, uitdagingen en waarden die de olympische beweging hebben gemaakt tot wat ze vandaag is.

Top 10 tentoonstellingen in het IOC-museum

10) De olympische toorts van alle Olympische Spelen uit de laatste eeuw
9) Trainingspak van Nawal El Moutawakel, de winnares op de 400 m horden bij de vrouwen in Los Angeles in 1984
8) Een ingekaderde poster met de namen en handtekeningen van het olympisch congres van 1981 in Baden-Baden
7) Het zogenaamde ‘Confucius-pak’ van de openingsceremonie in Peking in 2008
6) Waldi, de eerste mascotte van de Olympische Spelen, München 1972
5) De ski-uitrusting van de drievoudige olympische kampioen Jean-Claude Killy
4) De olympische totem die werd gemaakt voor de spelen in Vancouver in 2010
3) Een blanco winnaarscertificaat van 1896
2) Een masker dat eigendom was van schermer Pierre de Coubertin
1) De "eerste" olympische vlag uit 1914

Uitdaging

Oplossing

De noodzaak om de 1500 museumstukken te beveiligen

 

Panasonic leverde meer dan 30 Full HD-beveiligingscamera's die het volledige museum discreet bewaken

 

De behoefte aan visueel aantrekkelijke en interactieve displays  Panasonic leverde de volgende AV-apparatuur:
  • 48 x PT-DZ680 - projectoren van 6000 lm
  • 4 x PT-DZ10 - projectoren van 10.600 lm
  • 8 x TH-47LF5ER - 47" lcd-displays
  • 16 x TH-55LFV50W - 55" lcd-displays
  • 3 x TH - 42LF5ER - 42" lcd-displays

 

De Spelen weergeven

Het museum bestrijkt een oppervlakte van 3000 m² en is verdeeld in drie thema's op drie verdiepingen: de olympische wereld, de Olympische Spelen en de olympische gedachte. Niet minder dan 27 vlakke lcd-displays tussen 42 en 55 inch geven beelden weer die de herinneringen van de bezoekers weer tot leven wekken.

De olympische wereld in kaart brengen

Aan de hand van digital mapping was Panasonic in staat om bewegende en stilstaande beelden te combineren om individuele stukken en displays een plaats te geven in een bewegende videowall. Dat was niet alleen belangrijk om de ervaring van de bezoeker niet te storen door weerkaatsingen op de displays, maar ook om originele schilderijen te beschermen tegen een constante lichtbron.

Een veilige toekomst

De CCTV en beveiligingsapparatuur in het museum zijn essentieel voor de bescherming van het gebouw en de 1500 stukken in het museum.

Panasonic is een leider op het vlak van bewakingssystemen met een van de grootste productassortimenten wat betreft veiligheids- en opnamesystemen.  Met ons gamma aan IP-, analoge en hybride bewakingsoplossingen hebben we een aangepast systeem helpen ontwerpen en realiseren dat de specifieke behoeften van het museum vervult.