Current language: Nederlands

Opnemen van hoorcolleges via IP

Lecture Capture Markt 

Hoe werkt het?

Hardware en software van Panasonic

Software van Panopto Whitepaper

Casussen

Contact opnemen

 

​​Kijken, luisteren, onthouden. Lecture Capture verbetert de leerervaring 

Het opnemen en online delen van hoorcolleges is de toekomst aan het worden van het hoger onderwijs. Het zorgt er niet alleen voor dat studenten meer kunnen halen uit de leerervaring maar ook dat universiteiten en middelbare scholen een groter publiek kunnen bereiken, zelfs als het persoonlijk bijwonen van het college niet mogelijk is.

Lecture Capture is een technologische uitrusting waarmee instellingen hoorcolleges in klas- of collegezalen op kunnen nemen. Zo kan er een digitale versie online beschikbaar worden gemaakt voor live streaming of als download.

Lecture Capture via IP van Panasonic is een draadloze geïntegreerde oplossing voorzien van video-opname, 4K-projectie, een interactief whiteboard en online publicatie (via externe software zoals Panopto). 

Waarom het opnemen van hoorcolleges een groeiende markt is 

Uit recent marktonderzoek blijkt dat de globale markt voor het opnemen van hoorcolleges kan groeien van $2,24 miljard in 2017 naar 9,39 miljard in 2022.

Panasonic heeft ook een enquête gehouden onder 171 universiteiten en andere scholen voor hoger onderwijs in 14 landen, waaruit bleek dat bijna 60% van plan was om te investeren in het opnemen van hoorcolleges in de komende 3 jaar.

Lees hier de whitepaper over de potentiële groei van het opnemen van Hoorcolleges in het hoger onderwijs in Europa. De enquête, die uitgevoerd werd door Panasonic Business i.s.m. AV technologie, legt de drijvers en de markttedensen uit van het vastleggen van hoorcolleges.

Wat zijn mogelijke barrières of angsten?

Gelukkig blijkt de angst van sommige docenten dat de colleges minder bezocht zullen worden ongegrond. Uit een rapport dat eerder dit jaar werd uitgegeven door de Universiteit van Aberdeen* bleek dat het opnemen van hoorcolleges niet leidde tot verminderde aanwezigheid.

Bron: (2) University of Aberdeen 
https://psyarxiv.com/fd3yj

Lees hier meer over dit onderwerp.

 

Het voordeel voor studenten 

 • Meer begrijpen

Door het opnemen van hoorcolleges worden ingewikkelde en moeilijke onderwerpen makkelijker te begrijpen.

 • Studeren in uw eigen tempo

Opgenomen hoorcolleges zijn erg handig als de inhoud niet uw eerste taal is of als u het lastig vindt om aantekeningen te maken.

 • Bevordert het stellen van meer vragen

Studenten die niet in de gelegenheid zijn om alle vragen te stellen die ze zouden willen stellen tijdens het college of niet aanwezig konden zijn, kunnen de opname later bekijken en vervolgens vragen stellen.

 • Altijd en overal studeren

Opgenomen hoorcolleges zijn ideaal voor studeren op afstand en overzeese studenten. Het studeren is zo eenvoudig aan te passen aan de verschillende leerstijlen en voorkeuren van studenten. Het is vooral handig voor studenten met beperkingen of chronische ziekten die niet aanwezig kunnen zijn bij het college.

 • Interessantere colleges

Docenten kunnen de inhoud van het college verbeteren en controleren voordat deze wordt gepresenteerd. Daarnaast kunnen ze eenvoudig informatie uit andere bronnen aan hun presentatie toevoegen waardoor het interessanter wordt.

Lees hier meer over dit onderwerp.

 

Hoe universiteiten profiteren 
 

 • Gedenkwaardige inhoud

Creëer aantrekkelijkere, interactieve hoorcolleges. Maak optimaal gebruik van uw tijd in het klaslokaal en moedig studenten aan om ideeën en problemen buiten de les te bestuderen.

 • Volg het gebruik

Ontdek welke delen van het hoorcollege het meest bekeken worden en welke elementen meer verduidelijking of nadruk nodig hebben.

 • Genereer inkomsten

Verhoog de deelname van studenten door het beschikbaar stellen van materiaal aan hen die de lessen niet bij kunnen wonen.

 • Verbeter de doceerprestaties

Evalueer hoorcolleges, identificeer gebieden die voor verbetering vatbaar zijn en help docenten met hun professionele ontwikkeling.

 • Verminder stress voor docenten

Zorg ervoor dat informatie niet steeds herhaald dient te worden, zeker voor een groot publiek.

 • Deel beste praktijken

Zorg ervoor dat collega’s snel en eenvoudig toegang hebben tot elkaars hoorcolleges.

 

Hoe werkt het? 

De systemen voor het opnemen van hoorcolleges worden geleverd met software en hardware die worden aangepast aan de behoeften van de instelling. Op zijn minst vereist een systeem een camera en software voor opname zodat studenten de lessen kunnen bekijken.  Hier komen dan meestal nog projectie- en weergaveschermen bij.

Hard- en softwaretechnologie van Panasonic

Lecture Capture van Panasonic is volledig geïntegreerd via IP, zodat u vrij bent om draadloos 4K-videos op te nemen, te delen en af te spelen.

 • Professionele camera’s: opnemen en delen zonder een kabel in zicht 

Panasonic biedt een ongelooflijk groot aantal opnamemogelijkheden en wordt consequent gekozen voor de beeldkwaliteit, het zoombereik, het ontwerp en de gratis software. 

De nieuwe camera’s van Panasonic (HN32, HN40 en HN130) zijn nu een bron voor alle NDI-compatibele systemen en software op uw netwerk.
Met inschakeling van de NewTek NDI | HX-driver zijn alle op uw netwerk gedetecteerde camera’s onmiddellijk klaar voor gebruik, zonder dat een complexe configuratie nodig is.

NewTek levert gratis softwaretools die hier gratis gedownload kunnen worden, inclusief Studio Monitor en Virtual Camera om NDI|HX te gebruiken met systemen voor het opnemen van hoorcolleges zoals Panopto.

*Niet compatibel met Auto Tracking
   

Naast de hardware levert Panasonic gratis software die speciaal ontwikkeld is voor het opnemen van hoorcolleges.

Alles-in-één - Auto tracking-software

U blijft altijd in beeld

Onze eenvoudig te installeren auto tracking-software gebruikt gezichtsherkenning waardoor de camera de spreker volgt tijdens het hoorcollege. Zo is een aparte cameraman overbodig. Daarnaast zorgt u ervoor dat de aandacht van de studenten niet verslapt door beelden met een brede hoek zonder focus op de docent te vermijden.

Een licentie voor een AW-SF200-server kan tot 4 camera’s tegelijkertijd aansturen.

Auto Tracking AW-SF200  30 dagen gratis uitproberen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis PTZ-controlecentrum:

 • Centraal beheer van meerdere PTZ-camera’s: Pan/tilt/zoom via knoppen, schuifknoppen of een tik op een scherm
 • Vooraf ingestelde cameraknoppen met thumbnails (vastleggen/ophalen/verwijderen van tot 9 punten)
 • Aanpassing van de beeldkwaliteit van de camera en tegelijkertijd bedienen van meerdere camera’s
 • Start/stop voor SD-camera-opnames (alleen voor camera’s die opnemen op een SD-kaart ondersteunen)
 • De functionaliteit wordt beperkt door authenticatie van de beheerder. Kopieert gegevens tussen verschillende pc’s
 • Automatische cameradetectie en netwerkinstellingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis virtuele USB-driver: Eenvoudig een PTZ-camera van Panasonic aansluiten met software voor het opnemen van hoorcolleges

Virtuele USB is een gratis downloadbare software voor Windows. De software zet de RTSP-stream van de PTZ van Panasonic om in een WDM-formaat (Windows Driver Model).
Hierdoor worden video en audio omgezet in een formaat dat leesbaar is door op Windows gebaseerde software met instelbare beeldsnelheden en resoluties over een enkele CATV-kabel. Tot 4 streams kunnen tegelijkertijd gebruikt worden.

De gratis download is hier beschikbaar

 

 • Projectoren met lasertechnologie en 4K-resolutie 

Onze projectoren zijn ideaal voor in klaslokalen en auditoriums. Ze zorgen voor een scherpe projectie van afbeeldingen, gegevens en video in de hoogste kwaliteit van 3.000 tot 30.000 lumen. Met de nieuwste lasertechnologie bieden ze tevens de hoogste betrouwbaarheid en vereisen ze het minste onderhoud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees over de voordelen van laserprojectietechnologie vergeleken met projectoren op basis van lampen op de onderwijsmarkt. Lasertechnologie geeft bijvoorbeeld helderdere en betere projectie (gecumuleerde lichtopbrengst 22% hoger) en lagere gebruikskosten over de hele levensduur (meer dan 11% lager).

 

 • Informatieve schermen en aanraakschermen

Met onze professionele schermen kunt u uw boodschap overal overbrengen en op een betere manier in contact komen met uw publiek. Onze schermen beschikken over kristalheldere weergave met ongeëvenaarde helderheid en duidelijkheid, van standaard platte schermen tot videomuren of aanraakbeeldschermen in FDH of 4K-resolutie

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Software-oplossingen van Panopto 

Verbind onze camera’s met Panopto. Draadloos. Probleemloos.

Met onze softwarepartner Panopto maken we het u gemakkelijk om uw camera’s draadloos met uw systemen te integreren.

 • Eenvoudig om op schaal opnames te maken van hoorcolleges

Met Panopto is het eenvoudig om op grote schaal gebruik te maken van video, zelfs als u de hele universiteit wilt voorzien van dergelijke systemen. Panopto biedt u de flexibiliteit om videobronnen in elke combinatie op te nemen, in elke configuratie, in klaslokalen van elke grootte.

 • Vereenvoudig de installatie

Panopto herkent automatisch alle verbonden camera’s en microfoons, en onthoudt de opname-instellingen gebruikt tijdens hoorcolleges zodat de installatie eenvoudig is.

 • Automatisch opnemen

We bieden de mogelijkheid aan beheerders om opnames vooraf in te plannen met geautomatiseerde opname-opties. Zo wordt een hoorcollege volledig opgenomen zonder dat de docent iets anders hoeft te doen dan zijn of haar presentatie geven.

 • Deel de juiste inhoud met de juiste studenten op de juiste tijd

Door het instellen van specifieke machtigingen en integratie met de meest gebruikte systemen voor het beheer van studiemateriaal kan uw instelling ervoor zorgen dat de juiste inhoud gedeeld wordt met de juiste studenten op het moment dat er het meeste behoefte aan is.

 • Begin met uitzenden via internet met slechts een klik

Met Panopto is het eenvoudig om hoorcolleges veilig live te streamen met slechts een klik. Hierdoor wordt de toegang tot populaire lezingen vergroot en wordt u geholpen een extern publiek te bereiken.

 • Creëer interactieve videoquizzen

Met Panopto kunt u meerkeuzevragen, selectievakjes en goed/fout-vragen aan video’s toevoegen om te testen of studenten de materie begrijpen. Ook kunt u de aandacht vestigen op belangrijke onderwerpen en behoud van kennis bevorderen. Zo creëert u een actievere leerervaring voor uw studenten.

 • Help studenten bij het snel verkrijgen van de informatie die ze nodig hebben

De krachtige video-zoekfunctie van Panopto (Smart Search) stelt studenten in staat om op sleutelwoorden te zoeken, waarna ze naar een specifiek moment in de video worden geleid waar dit woord genoemd wordt. Panopto maakt automatisch een index aan van alle woorden die gesproken worden, op het scherm getoond worden of die te zien zijn op inbegrepen presentaties. Zo kunnen studenten snel het exacte moment in de video vinden waar de zoekterm gebruikt wordt.

 

Lees meer over de installaties voor het opnemen van hoorcolleges, projectoren en schermen 

De oplossingen van Panasonic hebben hun waarde bewezen aan klanten in heel Europa. Door gebruik te maken van onze projectoren en professionele schermen met lage eigendomskosten hebben educatieve instellingen de vrijheid om samen te werken. Neem een kijkje in onze bibliotheek met casestudies die u kunt downloaden om te ontdekken hoe onze technologie de werkende wereld de vrijheid geeft om succes te boeken.

Neem contact met ons op of ontvang informatie van Panasonic over educatieve oplossingen 

Vertegenwoordigt u een universiteit of middelbare school die geïnteresseerd is in oplossingen voor het opnemen van hoorcolleges, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen door op de onderstaande link te klikken:

Als u informatie van Panasonic wenst te ontvangen over onze producten of de onderwijsmarkt, klik dan op ons abonnementscentrum.