• Beveiliging op het juiste spoor

Beveiliging op het juiste spoor

Videowalls van Panasonic geïnstalleerd als onderdeel van grote modernisatie van vijf treinstations

Iedere dag bezoeken meer dan 3,5 miljoen mensen de treinstations van Italië. Het garanderen van de openbare veiligheid en het beheren van zulke grote stromen passagiers vormt een voortdurende uitdaging en blijft het belangrijkste doel van de politie. Assistentie van videobewakingssystemen en professionele displays voor bewaking zijn van essentieel belang.

Vijf stations in Italië (Bologna, Florence, Verona, Genua en Venetië) worden grondig gemoderniseerd door Grandi Stazioni Rail en de Italiaanse spoorwegpolitie (Polfer). Het programma voor het verbeteren van de openbare orde en veiligheid, dat onderdeel uitmaakt van de bredere modernisering van de stations, omvat de installatie van 34 professionele displays van Panasonic.

“Het kernwoord is hier preventie", zegt Armando Nanei, hoofd van Polfer. “We moeten alert blijven en kunnen reageren op nieuwe veiligheidseisen. Technologie is een waardevolle bondgenoot voor de politie, en dankzij videobewakingssystemen hebben we het aantal diefstallen met 30% kunnen verminderen.”

De controlekamer van Polfer had vroeger een aantal videowanden die waren gebaseerd op sterk verouderde technologie met projectielampen aan de achterzijde. Door de dure en on-praktische apparatuur te vervangen, hoopt Polfer de totale gebruikskosten te verlagen en de onderhouds- en bewakingsprocedures te stroomlijnen.

Integrator AVN Sistemi di Torino installeerde 34 47-inch Panasonic schermen (TH-47LFV5W) met een smalle rand in een standaard 3x2 configuratie, met uitzondering voor Bologna, waar de videowand 5x2 is.

“Er is gekozen voor Panasonic vanwege een aantal fundamentele vereisten", legt Mauro Destro van AVN Sistemi ut. “De eerste heeft te maken met beeldkwaliteit: we wilden een IPS-paneel met led-backlight, lokale dimtechnologie, een luminantie van 500 cd/m² en een contrastverhouding van 1400:1.

“De tweede vereiste heeft te maken met de kijkhoek van 178°, zowel horizontaal als verticaal, zodat de zichtbaarheid altijd hoog is en medewerkers minder vermoeidheid ondervinden bij het bekijken van de bewakingsbeelden.”

In de vorige installatie werd de lay-out van de beelden meteen automatisch geordend door een server. Het beheer van de tv-camera's was daardoor niet praktisch en helemaal niet gebruikersvriendelijk.

Met de nieuwe videowand is elke monitor gekoppeld aan maximaal vier bewakingscamera's en worden alle beelden vrij beheerd door de bewaker. Die kan voor elke monitor in de wand naar behoefte kiezen voor vier gecombineerde beelden, twee van de vier beelden, één vast beeld of vier elkaar afwisselende beelden.

Het nieuwe systeem is heel positief ontvangen, vooral door Emanuele Vittore, Hoofd IT bij Polfer. “Het vervangen van de blokken met projectie was echt een goed idee, want het vele onderhoud van die blokken was duur. De Panasonic-videowanden die we nu hebben, hebben geen onderhoud nodig en verbruiken aanzienlijk minder stroom. De onderhouds- en gebruikskosten zijn daardoor niet te hoog, en dan hebben we ook nog eens de garantie dat het apparaat non-stop kan werken zonder onverwachte uitval.”

Daniela Karakci, Field Marketing Manager voor Italië bij Panasonic Visual Systems: “We zijn blij dat we met onze displays de politie geavanceerde instrumenten kunnen bieden ter ondersteuning van hun taak om de veiligheid van passagiers te garanderen. Betrouwbaarheid, 24 uur per dag kunnen werken en een laag energieverbruik hebben absoluut prioriteit op deze gebieden.’