Phone number:
Phone number:
Current language: Nederlands
  • HOLOGRAFISCHE PROJECTIE

Is dit de toekomst voor vergaderingen en evenementen?

Auteur: Tony Molloy, European Business Development Manager-Higher Education

Het is 40 jaar geleden dat prinses Leia op miraculeuze wijze boven R2-D2 werd geprojecteerd om Luke Skywalker en de nog jonge Rebellion om hulp te vragen in de eerste Star Wars-film, en er tegelijkertijd een fascinatie voor hologrammen werd aangewakkerd bij een complete generatie. Voor wat betreft nieuwe concepten over toekomstige technologie, legde George Lucas de lat hoog met zijn visie van de toekomst.

Maar afgelopen week waren we getuige van een echte, concrete en veelbelovende toepassing van hologrammen. Op een techevenement in Londen gebruikte de universiteit Imperial College Business School hologrammen van hun gasten tijdens een debat over de manier waarop technologie de vergaderingen, colleges en evenementen van de toekomst kan vormgeven. Sprekers kunnen vanaf elke plek op aarde onderdeel uitmaken van het evenement.

De studenten hadden precies dezelfde ervaring die ze gehad zouden hebben wanneer de sprekers direct voor hun neus hadden gestaan. 

De sprekers konden in realtime met de studenten praten, reageerden op studenten en beantwoordden vragen via een cameraverbinding alsof ze in de dezelfde ruimte waren. Het systeem werkt door een live beeld op een glazen scherm te projecteren, waarna de illusie van diepte wordt gecreëerd met behulp van een achtergrond, projector en monitor. Het biedt een hele reeks aan nieuwe toepassingen voor het onderwijs en de zakenwereld.

Het hologram in kwestie werd gemaakt met laserprojectie van Panasonic om de illusie tot stand te brengen. Om te garanderen dat de sprekers contact konden maken met het publiek, werden ze voorzien van een hd-monitor in een afgelegen studio die zo was afgesteld dat ze oogcontact konden maken met mensen in het publiek.

Voor evenementenbureaus is het een mogelijkheid om de beste en meest geschikte sprekers voor hun evenement te boeken, zonder dat er mensen van heinde en verre moeten worden ingevlogen. Dat kost niet alleen veel geld, maar ook tijd en is schadelijk voor het milieu.

De technologie kan in het onderwijs worden ingezet om gastsprekers binnen te halen en om te helpen bij het uitwisselen van onderzoek tussen onderwijsinstellingen over de hele wereld. Veel instellingen hebben officiële samenwerkingsverbanden met andere universiteiten.

Wat is de volgende stap?

Holografie was een van de technologieën die gesignaleerd werd als een toekomstige trend voor colleges en vergaderingen in een onderzoeksproject over De toekomst van vergaderruimtes waar wij aan hebben meegewerkt. Het signaleerde potentiële toekomstige trends voor bijeenkomsten

Holografische projectie kan gaan bijdragen aan het faciliteren van een interactieve omgeving voor conferencecalls en vergaderingen waardoor internationale organisaties kosten kunnen besparen door op afstand te vergaderen, zonder het menselijke aspect van een echte meeting te verliezen. Toespraken, studiebijeenkomsten en calls kunnen door meer mensen worden bijgewoond dan wanneer iedereen fysiek aanwezig had moeten zijn. Bovendien kunnen deelnemers beter meedoen dan dat ze via een videoverbinding zouden hebben gekund.

De technologie biedt ook meerdere kansen voor het onderwijs. Hoewel de universiteit niet van plan is holografie breed uit te rollen, heeft Imperial College mogelijkheden gesignaleerd voor nog meer educatieve evenementen, waaronder het gebruiken van hologrammen om toespraken te delen met internationale studenten. Doorslaggevend is dat dit soort technologie vergeleken met 'Pepper’s ghost'-hologrammen weinig kost en dus betaalbaar is voor universiteiten en middelgrote bedrijven. 

Voor de toekomst zou dit kunnen betekenen dat de technologie voor college-opname en voor hologrammen worden gecombineerd, waardoor er een nagenoeg exacte replica van de service voor lokale studenten kan worden aangeboden aan internationale en studenten op afstand. Universiteiten zijn voortdurend op zoek naar een manier om meer studenten binnen te halen en over te halen goedkope online cursussen links te laten liggen. Mogelijk is dit de oplossing die de instellingen zoeken.

De toepassingen van hologrammen beperken zich niet alleen tot onderwijs en de zakenwereld, maar zijn ook geschikt voor live-evenementen Op de ISE 2018 demonstreerde Panasonic holografische projectie met een show bestaande uit dansoptredens, laserprojectietechnologie, 3D-mapping en tracking. We hebben onze krachten gebundeld met Novaline dat materiaal voor projectieschermen leverde. Deze schermen in combinatie met het laserlicht van Panasonics 3-chip DLP™ laserprojector creëerden een zeer helder en realistisch beeld. In het verleden werd een soortgelijke technologie gebruikt voor de recreatie van de optredens van 2Pac,  Amy Winehouse en André Hazes om de geliefde iconen weer tot leven te wekken als hologram. Luguber of briljant?

Hoewel de holografische technologie nog in de kinderschoenen staat, bestaat er de mogelijkheid dat hologrammen onderdeel worden van de manier waarop bedrijven communiceren, studenten leren en toeschouwers live-evenementen beleven. Als dit een indicatie is voor wat de toekomst gaat brengen, zit het er rooskleurig uit voor ruimteschepen en lichtzwaarden.