Current language: Nederlands
  • WAAROM IS HET EEN GOED IDEE OM TE INVESTEREN IN 4K-PROJECTIE?

Heeft 4K een nieuw thuis gevonden in het onderwijs?

Auteur: Ben Moors, salesmanager Projecten voor de Benelux, Visual solutions

De technologie in de onderwijssector ontwikkelt zich constant. Het wijdverbreide gebruik van mobiele apparaten, die de opkomst van ‘blended learning’ ondersteunen, betekent dat er meer mogelijkheden zijn voor innovatie binnen het traditionele onderwijsmodel.

Terwijl instellingen zich realiseren hoe belangrijk de beste, nieuwste technologie is om studenten aan te trekken en studenten meer waar voor hun geld verwachten als het om hun universitaire ervaring gaat, groeit de onderwijssector in het VK en is het een winstgevende markt. Panasonic heeft veel van zijn inspanningen op het gebied van technologische ontwikkeling gericht op het tegemoetkomen aan de behoeften van het hoger onderwijs en loopt voorop in de overgang naar een zogenaamde ‘flipped classroom’.

Welke technologie drijft op dit moment de innovatie binnen onze universiteiten?

Panasonic was de eerste fabrikant die 20.000 uur lang onderhoudsvrije projectoren op de markt bracht. De overgang naar laser werd aangedreven door het hoger onderwijs, waar men behoefte had aan een grotere betrouwbaarheid en consistentie van de helderheid.

Een trend die steeds belangrijk wordt, is het integreren van de extra flexibiliteit van 4K in de tech-mix. Dit betekent uiteraard dat instellingen content met een hogere resolutie kunnen afspelen, maar aangezien de 4K-projectoren van Panasonic (PT-RQ22K, PT-RQ13K) over vier afzonderlijke Full HD-inputs beschikken, is het nu bovendien mogelijk vier grote HD-afbeeldingen weer te geven op één enkel projectiescherm. Hierdoor kunnen video, tekst, camerabeelden en presentaties bijvoorbeeld tegelijkertijd worden weergegeven.

Het is een systeem dat momenteel wordt gebruikt aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft) in Nederland.

Ruimte is een steeds groter probleem voor de universiteit omdat het aantal studenten hard groeit. Tussen 2005 en 2015 is het aantal studenten van 12.000 gestegen naar 25.000.

De TU Delft besloot om de aula's en collegezalen niet groter te maken, maar in plaats daarvan verschillende innovatieteams op te richten die de behoeften en mogelijkheden in kaart brachten. De universiteit is een trendsetter geworden als het gaat om het transformeren van AV-technologie van een ondersteunend hulpmiddel in een actief van strategisch belang.

De TU Delft gebruikt audiovisuele technologie in combinatie met ICT als strategisch instrument om interactie, ervaring, duurzaamheid en een gedegen financiële controle te bewerkstelligen. De universiteit heeft fysieke en online-leeromgevingen gecreëerd en 300 collegezalen en aula's uitgerust met laserprojectoren van Panasonic.

Dankzij de hoge kwaliteit van de 4K-projectoren is het gemakkelijk om content te verrijken met illustraties, afbeeldingen of foto's, waardoor de lesmaterialen duidelijker en gemakkelijker te begrijpen zijn. Om de digitale leeromgeving te optimaliseren, is partiële of kwadrantprojectie ingevoerd, zodat docenten met de 4K-projectoren nu vier verschillende bronnen tegelijkertijd kunnen projecteren. Presentaties kunnen zo worden georganiseerd dat de verschillende applicaties tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar actief zijn in de vier verschillende kwadranten van het projectiescherm.

Dit nieuwe niveau van interactie tijdens de colleges zorgt ervoor dat studenten de stof beter begrijpen en daardoor betere resultaten behalen. De onderwijssector is altijd in beweging en heeft een constante behoefte aan innovatie.

De TU Delft loopt voorop als het om groei en internationalisering gaat en gebruikt AV-technologie hierbij als strategisch onderdeel van de infrastructuur. Deze technologie speelt niet alleen een rol bij de overdracht van kennis, maar ook in de interactie met en ervaring van studenten tijdens lessen en colleges.

Ga voor meer informatie over Panasonic 4K-projectie naar: https://business.panasonic.nl/visual-system/producten-en-accessoires/projectoren/projectors-voor-grote-locaties