• Een magische reis door de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen

Een magische reis door de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen

Het stadhuis van Odense explodeerde tijdens de HC Andersen Festivals in een spectaculaire en magische 3D lichtshow die duizenden bezoekers de adem benam. Panasonic speelde een cruciale rol in het sprookje.

”Reizen is leven”, zei Hans Christian Andersen, de beroemde sprookjesschrijver. Dat is precies wat duizenden bezoekers van de Deense stad Odense beleefden toen ze op een zomeravond in 2014 werden meegenomen op een avontuurlijke reis door het universum van de populaire schrijver.

Professionele lichtkunstenaars gebruikten het stadhuis van Odense als achtergrond voor een spectaculaire 3D lichtshow die het stadhuis transformeerde in een explosie van kleurrijke en dansende figuren uit de sprookjes van Hans Christian Andersen. Het evenement vond plaats tijdens de jaarlijkse HC Andersen Festivals in de geboorteplaats van de schrijver.

Bij elke show ontmoetten zo'n 12.000 toeschouwers het meisje met de zwavelstokjes, de koningsdochter die verliefd werd op Domme Hans, de standvastige tinnen soldaat en vele andere personages uit de sprookjes van de populaire schrijver. Ze dansten over het stadhuis, begeleid door prachtige klassieke muziek en realistische geluids- en lichteffecten.

"HC Andersen had een ongeëvenaarde verbeelding en een sterke wil om zichzelf creatief uit te drukken. Dus toen we door HC Andersen Festivals werden gevraagd om een lichtshow voor het festival te maken, was het duidelijk dat we die kenmerken in onze show moesten laten terugkomen", zegt de Litouws-Deense kunstenaar Nojus Sabalis van We Create Magic.

Stille maar belangrijke rol in het sprookje

"Bij een 3D lichtshow zoals deze staat of valt alles met de projectoren. Zonder een goede projector zouden we nooit zo'n spectaculaire ervaring voor het publiek kunnen creëren", zegt Nojus Sabalis. Hij benadrukt dat het allerbelangrijkste is dat je een projector hebt die betrouwbaar is en haarscherpe beelden levert.

“We hebben ervoor gekozen twee 20K-projectoren van Panasonic te gebruiken, omdat die superscherpe beelden geven en heel gemakkelijk in het gebruik zijn als je 3D-mappings maakt", zegt Nojus Sabalis. “Als de show eenmaal loopt, kunnen we achterover leunen, want de 20K-projectoren van Panasonic lopen op in totaal vier lampen, dus als er tijdens de show één uitvalt, is er niets aan de hand", zegt Nojus Sabalis.

Normaalgesproken wegen projectoren uit deze klasse zo'n 120-150 kg, maar de 20K-projector van Panasonic, met de naam PT-DZ21K, weeg maar 43 kg. Dat is een groot voordeel als hij boven op grote gebouwen moet worden geplaatst.

“Bij het maken van 3D lichtshows moet de projector vaak boven op het dak van het gebouw staan.  De projector van Panasonic is zo klein en handig dat hij gemakkelijk door twee mensen kan worden gedragen. Het is heel belangrijk dat we hem waar we maar willen op het dak kunnen neerzetten. Ondanks het formaat is hij net zo goed als de grote projectoren van de concurrentie", zegt Nojus Sabalis.

Als de projector op het dak is gezet, moet hij worden aangepast aan het specifieke gebouw, en dat kan veel tijd kosten als niet aan het gebruiksgemak is gedacht. Nojus Sabalis legt uit:

"Met projectoren van Panasonic hebben we ongeveer 50 procent minder tijd nodig om de projector aan het gebouw aan te passen in vergelijking met projectoren van concurrenten. Dat komt doordat de interface die in de machines is geïntegreerd, ongelooflijk gemakkelijk in het gebruik is. De projector van Panasonic speelt een cruciale rol bij het waarmaken van sprookjes tijdens onze 3D shows.’

Over HC Andersen Festivals

HC Andersen Festivals is een week met culturele en feestelijke evenementen die bedoeld is om via de wereld van HC Andersen de nationale en internationale bekendheid van het Deense Odense te vergroten. Hans Christian Andersen creëerde ongeëvenaarde fantasiewerelden en had een sterke wil om zichzelf creatief uit te drukken. Precies die kenmerken komen terug in HC Andersen Festivals, het festival dat avontuur, fantasie en wonderen naar Odense brengt.

Een van de mooiste ervaringen is de indrukwekkende 3D lichtshow op het stadhuis van Odense door We Create Magic. In 2014 was de show zo populair dat er extra voorstellingen moesten worden gegeven. In totaal maakten zo'n 100.000 toeschouwers een wonderlijke 3D reis naar de wereld van HC Andersen.

Over de PT-DZ21K-projector van Panasonic

PT-DZ21K is Panasonic’s vlaggenschipmodel. De projector werd eerder gebruikt op grote publieksevenementen zoals het Berlijnse Festival of Lights in 2012, de Olympische Spelen in Londen in 2012 en The Wall Live-tour van Roger Waters.

Belangrijke kenmerken zijn onder andere:

  • Prachtige beelden vanuit een compacte behuizing
  • Hoge betrouwbaarheid en lage TCO met eenvoudig onderhoud
  • Systeem- en installatieflexibiliteit met diverse functies

 

Bekijk hier de show:

https://vimeo.com/107785872