• Een blik op de aarde vanuit de ruimte

Een blik op de aarde vanuit de ruimte

Panasonic Business creëert vlekkeloze laserprojectie-oplossing voor belangrijkste tentoonstellingsstuk in de Oberhausen gashouder (Duitsland)

In het Duitse Roergebied ligt de historische gashouder van Oberhausen, een krachtig symbool van het industriële erfgoed van het land. De hoogste gashouder in Europa, gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw, is nu omgebouwd tot een 7.000 vierkante meter grote tentoonstellingsruimte. Het enorme interieur biedt het hele jaar door plaats aan evenementen, waaronder concerten en theaterproducties.

De meest recente tentoonstelling in het museum - Het wonder van de natuur - is opgedragen aan de verscheidenheid van natuurlijk leven en toont het beste wat de internationale natuur- en dierenfotografie te bieden heeft. De tentoonstelling is zo'n succes gebleken dat hij met een jaar is verlengd tot eind 2017. 

Het idee van curator Peter Pachnicke was een tentoonstelling met ongeveer 150 grootformaat afbeeldingen, gemaakt door onder andere fotojournalist Christian Ziegler en microfotograaf Manfred Kage, naast filmbeelden uit BBC tv-series en wereldfenomeen Planet Earth. 

 

“We hebben uitstekende ondersteuning ontvangen van Panasonic”

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een 25 meter grote wereldbol die is opgehangen in de 100 meter hoge ruimte en is ontworpen door Intermediate Engineering. Hier tonen PT-RZ670 laserprojectors van Panasonic de aarde met adembenemende satellietbeelden met hoge resolutie, verkregen dankzij de samenwerking met het Duitse ruimtevaartcentrum (DLR).

Met behulp van satellieten die 36.000 km boven de aardatmosfeer hangen tonen time-lapse opnamen het indrukwekkende beeld van de verandering van dag en nacht en de wisseling van de seizoenen. Bezoekers kunnen ook de ijsvorming in de winter op de noordpool bekijken en de bewegingen van wolken en lucht volgen.

De reeks videobeelden is samengesteld uit 1,5 miljoen satellietopnamen afkomstig van verschillende satellieten, die door het DLR zijn samengevoegd tot een naadloze film. 

Twaalf laserprojectors bedekken de bol met 27.648.000 projectiepixels. Een glazen lift naar het dak van de gashouder biedt een indrukwekkend panoramisch beeld van de aarde, natuurgetrouw nagebootst met behulp van projectietechnologie.

Intermediate Engineering begon met het bouwen van een kleinere testopstelling op de eigen locatie, waar ze de computersystemen en projectiesoftware instelden, voordat ze overstapten op het model op levensechte schaal in de gashouder.

Het DLR maakte de reeksen videobeelden voor elke projector met behulp van een virtuele cameraopstelling die was geleverd door Intermediate Engineering. De camera's werden gericht op de bol in een virtuele gashouder, waarbij de positie van elke projector werd vastgelegd en ervoor werd gezorgd dat de projectie precies was uitgelijnd zoals in de uiteindelijke opstelling. Het weergeven van alle content nam 90 dagen in beslag.

De grotendeels van staal gemaakte constructie van de gashouder vormde een uitdagende binnenomgeving, met een luchtvochtigheid tot wel 95% en temperaturen tot 44 °C. De afstandsbedieningsserver van Intermediate Engineering hield de omstandigheden in de gaten om te zorgen dat alles bleef werken, maar omdat technische ondersteuning zich op een afstand van vijf uur rijden bevond, had het bedrijf een product- en ondersteuningspakket nodig waarop ze konden vertrouwen. 

“Bij elk bedrijf kunnen er problemen zijn met producten, maar wat belangrijk is, is hoe je ermee omgaat als ze zich voordoen. Ze moeten worden opgelost en wel snel”, aldus Heiko Wandrey, oprichter en directeur van Intermediate Engineering.

“Goede communicatie maakt het verschil bij service. We hebben uitstekende ondersteuning ontvangen van Panasonic als we met iemand wilden spreken voor advies. Wat we van hen verwachten, is goede apparatuur.” 

Doordat we een uitgebreide serviceovereenkomst hadden afgesloten, inclusief een speciale leeneenheid, was er bij problemen altijd advies en hulp bij de hand zodat alles zoveel mogelijk kon blijven draaien. De overeenkomst garandeert dat Intermediate Engineering binnen 24 uur een vervangende projector in huis heeft als het probleem voor 12 uur 's middags is gemeld

“In de winter kregen we te maken met zeer lage temperaturen, waardoor er soms opstartproblemen met de projectors optraden. Panasonic loste dit op door vervangende eenheden te leveren die waren opgewaardeerd om aan onze vereisten te voldoen van opstarten bij lage temperaturen. We zijn heel tevreden met het resultaat” aldus Heiko Wandrey.

De projectie moest zo natuurgetrouw mogelijk zijn – “De kleurweergave moet absoluut van topkwaliteit zijn, met de vervorming moest het goed zitten, en de hoge helderheid en projectie moesten uitstekend zijn. Als hoogtepunt van de tentoonstelling lag de lat hoog”, aldus Heiko Wandrey.

 

Ongeëvenaarde kwaliteit, robuuste projectie

 

Met een onderhoudsvrije werking van 20.000 uur dankzij de SOLID SHINE lasertechnologie van Panasonic was de PT-RZ670 opgewassen tegen zijn taak. 6,500 lumen levert een indrukwekkend helderheidsniveau op en de flexibele 360-graden bevestigingsopties maken het mogelijk een dergelijk ongewoon en opvallend hoogtepunt te creëren.

De luchtdichte, hermetisch afgesloten behuizing zorgt ook voor een hoge beeldkwaliteit, zelfs in de stoffige, drukbezochte omstandigheden van een museum. Vijf instelbare werkstanden bieden daarnaast de beste combinatie van helderheid en lange levensduur, en bieden tot 87.600 uur onderhoudsvrije werking bij de meest efficiënte werkstand.

Aantal projectors: 12
Resolutie van de virtuele wereldbol globe in pixels: 27.648.000
Aantal helderheidssensoren voor automatische kalibratie: 52
Hoogte van de gashouder in meters: 117,5
Diameter van de gashouder in meters: 67,6
Diameter van de gashouder in meters: 44
Maximale luchtvochtigheid in de gashouder als percentage: 95,3%