• Toveren in Moskou

Toveren in Moskou

 

Panasonic projectoren worden gebruikt voor het grootste geprojecteerde beeld ter wereld op het Circle of Light-festival

Het Moscow International Festival 'Circle of Light' is een jaarlijks evenement waar lichtontwerpers en grafische ontwerpers samen multimedia- en lichtinstallaties produceren, waarbij ze de stedelijke ruimte van Moskou als canvas gebruiken.

Tijdens het festival worden shows van projectmapping geprojecteerd op de gevels van gebouwen, culturele monumenten en andere bekende plaatsen in Moskou.

Het festival maakte grotendeels gebruik van topreeks-projectoren van Panasonic en op 4 oktober 2015, de laatste avond van het festival, werden de projectors gebruikt voor de 19.099 m2 grote show met de naam ‘Light Discoveries’, waarbij het grootste geprojecteerde beeld ooit werd geproduceerd.

Dat gebeurde op een groep gebouwen van het Ministerie van Defensie, langs de Froenzenskaja-kade in Moskou. De installatie werd met steun van de plaatselijke overheid van Moskou gemaakt voor LBL Communications en eerde de grootste wetenschappers ter wereld.

Met CGI en groene schermen voor live actie werden de uitvinders van elektriciteit, film, radio, televisie, glasvezelkabels en internet tot leven gebracht. De zes videomapping-scenarios waren gemaakt door artiesten uit Rusland, Frankrijk, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

De projectie werd gevormd door 137 Panasonic-projectors uit de PT-DZ21K2 Evo- en PT-DZ21K-series, die waren verdeeld over elf torens langs de oever van de rivier en op daken van gebouwen.

Hartmut Kalessa, European Projector Marketing Manager bij Panasonic: “De DZ21K-serie wordt uitgebreid gebruikt in de verhuur en evenementenorganisatie, en dit is een geweldig voorbeeld van het type spectaculaire shows die met 3D-mapping kunnen worden gemaakt. We zijn heel trots dat Panasonic de hardware mocht leveren die een Guinness-wereldrecord voor het grootste geprojecteerde beeld heeft opgeleverd.”

Jurylid Fortuna Melhem van Guinness World Records vloog naar Moskou om samen met verschillende onafhankelijke getuigen en architecten de geslaagde poging te verifiëren.

Yuji Ido, systeemingenieur van de Visual Solutions Business Division van Panasonic: “Dit gebouw is echt groot. Het is 280 meter breed en ongeveer 50 meter hoog. Omdat het gebouw zo groot is, moesten we de projectors op verschillende niveaus plaatsen om van het beeld één geheel te maken. Het kostte heel wat tijd en technische vaardigheden om de installatie te voltooien.”

“Om een dergelijk project te kunnen realiseren, moesten we de projectors verzamelen bij een groot aantal Russische en Europese verhuurbedrijven en hadden we extra technische ondersteuning uit Japan nodig.”

De PT-DZ21K2 Evo-serie heeft een helderheid van 20.000 lumen en ontelbare uitgebreide creatieve mogelijkheden, en is in een zeer compacte behuizing gevat. 

De PT-DZ21K2 Evo is de vernieuwde versie van de populaire PT-DZ21K-projector. Voor deze update heeft Panasonic het lampmoduleringssysteem opnieuw ontworpen, waardoor het stroomverbruik lager is en de aanbevolen termijn voor de vervanging van de lamp is verlengd van 2000 uur naar 3000 uur.

De nieuwe reeks is aanzienlijk efficiënter door het gebruik van herbruikbare ecofilters met een lange levensduur en lampen met een lager wattage. Door een hermetisch gesloten koelsysteem is het geluidsniveau verlaagd van 49 dB naar 46 dB, wat betekent dat het waargenomen geluid met 50 procent is verminderd.

Eduard Tronaru, Panasonic Partner Account Manager, legt uit: "De nieuwe projector heeft veel verbeterde functies,

Het energieverbruik is 10% lager en de beeldkwaliteit is verbeterd dankzij het nieuwe beeldverbeteringssysteem. De krachtige nieuwe Real Motion-processor maakt 120 frames per seconde mogelijk.”

“Voor het verplaatsen van deze projector zijn maar twee personen uit de installatiecrew nodig. Hij weegt 43 kg, waardoor hij gemakkelijk in torens kan worden gestapeld. Bovendien heeft elke projector vier lampen, dus ook als er een lamp kapot gaat, gaat de show gewoon door.