Current language: Nederlands

SMAAKVOLLE PROJECTIE BIJ DE SWISS CHOCOLATE ADVENTURE

De nieuwste tentoonstelling in het Zwitserse transportmuseum maakt gebruik van Panasonic Visual Solutions om bezoekers onder te dompelen in een visuele belevenis.

De tentoonstelling, die in juni 2014 werd geopend, neemt bezoekers mee op een 25 minuten durende reis waarbij ze meer te weten komen over de oorsprong, de productie en het vervoer van chocolade. De bezoekers komen eerst in een lift die de vorm heeft van een zeecontainer en waarmee ze virtueel op reis gaan van de haven van Hamburg naar West-Afrika – een van de grootste cacaoproducerende gebieden ter wereld.

Wanneer ze de zeecontainer hebben verlaten, stappen de bezoekers aan boord van tien wagons die zich bewegen door de Chocolate Adventure. Tijdens de reis stoppen de wagons in verschillende themaruimten en vóór levensechte projecties van deskundigen op het gebied van chocolade, waar grootschalige projecties visuele ondersteuning bieden bij wat de deskundigen het publiek willen vertellen.

Een hoogtepunt van de reis is het intermezzo, waarbij alle tien de voertuigen hun station verlaten om in een gezamenlijke choreografie door de tentoonstelling te rijden. Begeleid door grootformaat projecties en geluid creëert het museum een belevenis waarbij de bezoekers als het ware worden ondergedompeld in de cacao.

 

Bij de tentoonstelling worden tien PT-DZ680-projectors van Panasonic gebruikt, waarvan negen zijn uitgerust met een ET-DL030 ultra-short-throw-lens van Panasonic, waarmee de vereiste projectieafstand met 60% kan worden teruggebracht in vergelijking met gewone short-throw-projectors.

Deze ultra-short-throw-mogelijkheid speelde een belangrijke rol bij de besluitvorming over de beste oplossing voor het museum. De projecties, de verplaatsingen van de wagons, bewegende achtergronden, themaruimten en het geluid maken allemaal deel uit van een ingewikkelde choreografie die zorgt voor een allesomvattende belevenis.

Valentin Spiess, CEO van het bedrijf iart dat verantwoordelijk was voor het conceptuele ontwerp van de Swiss Chocolate Adventure:  “We wilden een belevenis creëren waarin mensen helemaal kunnen opgaan en die zowel prettig als leerzaam is.

“We hebben om twee belangrijke redenen gekozen voor short-throw-lenzen: ten eerste omdat die ons in staat stellen grootschalige projecties te realiseren in kleine ruimtes, waar dat anders niet zou kunnen. Ten tweede omdat we de projectors in het plafond konden verbergen, uit het zicht van de bezoekers.

“We hadden ook projectors nodig die weinig geluid produceren, omdat ze direct boven het publiek hangen. De projectors van Panasonic hadden absoluut een streepje voor. De hele oplossing was bijzonder aantrekkelijk; er zijn wel andere groothoekprojectors op de markt, maar de kwaliteit daarvan is minder, oftewel qua resolutie, helderheid of scherpte”, aldus Valentin Spiess.

De visuele oplossingen van Panasonic worden ook gebruikt bij andere exposities van het Zwitserse transportmuseum. De tentoonstelling i-factory biedt een interactieve ervaring waarbij bezoekers de basistechnieken leren van de informatietechnologie.

De centrale elementen van de i-factory zijn vier multitouch-mediatafels voor meerdere gebruikers. Deze zijn gemaakt met behulp van aan het plafond bevestigde projectors, die het beeld via een spiegel op de tafel projecteren.

“Voor deze toepassing hadden we een stille projector met een hoge WUXGA-resolutie en uitstekende scherpte nodig, omdat de tafels fungeren als aanraakscherm, waarbij een camera van onderen de bewegingen volgt”, aldus Markus Ottinger, hoofd ict bij het transportmuseum. “Daarnaast wilden we dat de projectors betrouwbaar en robuust zouden zijn, want ze moeten 365 dagen per jaar werken.”

Een andere tentoonstelling in het museum is de Media Factory, waarbij bezoekers de mogelijkheid krijgen hun eigen tv-shows te maken Er is een combinatie van de visuele en omroepoplossingen van Panasonic geïnstalleerd in de tentoonstelling, waar bezoekers kunnen experimenteren met de bediening van televisie- en omroepstudio's.

Bekijk hier de video van de Swiss Chocolate Adventure: https://vimeo.com/115626802