Current language: Nederlands

PRAAG VERLICHT TIJDENS HET SIGNAL FESTIVAL

AV Media maakt gebruik van projectie van Panasonic projectie om kunstwerken tot leven te laten komen

De integrator AV Media werkt al sinds 2013 als technologiepartner voor het festival en leverde de technologie voor in totaal vijf installaties voor het festival in 2016; drie daarvan hadden projectoren van Panasonic. Het werk van AV Media werd genomineerd voor de jaarlijks in Amsterdam uitgereikte InAVation Awards in de categorie Live Event.

Het werk dat op het festival te zien is, is een perfect voorbeeld van hoe videoprojectie zich in slechts een paar jaar heeft ontwikkeld. Uit onderzoek van Panasonic onder projectieprofessionals blijkt dat een kwart van de ondervraagden een jaarlijkse groei in de inkomsten uit projectieprojecten had van meer dan 50%, waarvan bijna de helft aangaf dat hun inkomsten met meer dan 100% waren gestegen.

“De wetenschap dat we er van op aan konden dat de projectoren hun werk zouden doen, was een heel geruststellende gedachte.”

Organisatoren van evenementen worden steeds meer aangetrokken door de mogelijkheden die projectie met hoge helderheid biedt, in vergelijking met traditionele vieringsmethoden, zoals vuurwerk.

De Signal Dome, die in 2015 voor het eerst werd gebruikt op het festival, heeft een planetariumachtige projectie die uitwaaiert over de hoofden van het publiek en hen omsluit in een wereld vol van vormen, lichten en beelden, als in een nachtelijke hemel. De projectie van Panasonic vormt het hart van de installatie in de Signal Dome.

“We zijn heel tevreden over de manier waarop we de visie van de kunstenaars met projectietechnologie hebben kunnen realiseren”

Dankzij de vijf PT-DZ21K-projectoren beleefden bezoekers elke avond vanaf 19.00 uur weer een overweldigende ervaring. Elk van de vijf projectoren leverde 20.000 lumen en ze creëerden samen een uitgestrekt beeld van 100.000 lumen binnen in de koepel.

Elders op het festival was de PT-DZ21K ook betrokken bij een 3D-projectie-installatie van ontwerpstudio Tigrelab uit Barcelona. De installatie met de titel ‘Mutis’ is gemaakt als eerbetoon aan de Spaanse onderzoeker en plantkundige José Celestine Mutis.

Op basis van het thema van een aantekenboek van de onderzoeker werden bezoekers getrakteerd op een audiovisuele ervaring rond fantasie en kosmologie. Dankzij de vierlamptechnologie van de PT-DZ21K blijven bij uitval van één lamp de andere werken en zorgen er op die manier voor dat de projectie kan doorgaan, zij het met een iets lagere helderheid.

De opstelling biedt bedieners tevens de keuze uit vier bedieningsstanden en dus een scala aan helderheden.

Er was nog een derde attractie op het festival van 2016 die gebruikmaakte van projectoren van Panasonic, de PT-DW740: ‘Noisescape’ van de Finse kunstenaar Teemu Määttänen. Op basis van de vorm en schoonheid van een golf, rimpelden ingewikkelde beelden door elkaar en leken daarbij op een ornamentele caleidoscoop in een indrukwekkend kunstwerk.

De speciaal ontworpen betoverende projectie bracht een verder statische constructie van mulitplex tot leven. De RGB-kleurenbooster van de PT-DW740 maakt dit de ideale projector voor levendige kleurenprojecties, terwijl de ondersteuning van meerdere schermen het makkelijk maakt een opstelling te creëren waarbij randovervloeiing nodig is.

“Het Signal Festival is een bijzonder prestigieus evenement voor Praag, dus het is essentieel dat alles volgens plan verloopt. De wetenschap dat we er van op aan konden dat de projectoren hun werk zouden doen, was een heel geruststellende gedachte en dit hielp ons ervoor te zorgen dat het festival soepel verliep”, aldus Michal Maťko van AV Media. 

"We werken al een aantal jaar als technologiepartner samen met het festival en we zijn heel tevreden over de manier waarop we de visie van de kunstenaars met projectietechnologie zo goed hebben kunnen realiseren. We kijken uit naar de voortzetting van ons werk in 2017, wanneer het festival in oktober wordt gehouden."