Current language: Nederlands

LICHT STRAALT OPNIEUW 

Vlaggenschipprojector van Panasonic creëert projectiemapping op gevel Parlementspaleis in Boekarest

Op de tweede editie werden de vier oerelementen samengebracht: aarde, wind, vuur en water. 37 videomapping-artiesten uit de hele wereld waren uitgenodigd om deel te nemen. Van hen werden zes teams geselecteerd: AVA (Mexico), Dirty Monitor (België), Urbanscreen (Duitsland), RadugaDesign (Rusland), Light Event Consulting (Frankrijk) en MotionScape (Roemenië).

Opnieuw was het beruchte Parlementspaleis de achtergrond waarop de teams hun meesterwerken op het gebied van videomapping toonden.

Gebouwd in 1990, is dit het op één na grootste overheidsgebouw ter wereld. Alleen het Amerikaanse Pentagon is groter. Dit gigantische symbool van het communisme is te zien vanuit de ruimte en is nu een toeristische attractie die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt.

De vraag naar meer

Met het indrukwekkende aantal van 104 Panasonic projectors met zeer hoge lichtopbrengst werd een enorm beeld gecreëerd, waarbij software voor randovervloeiing en geometrische mapping zorgden voor een naadloos geheel. Aan de projectieshow werd architectonische verlichting toegevoegd.

Vijf Pandora Box QUAD-servers van Coolux dienden voor de besturing.

Adrian Pochiscan, technisch directeur van 360 Revolution, het bedrijf dat de show produceerde: "iMapp is een van de grootste projectiemappings ter wereld. Het paleis is het op één na grootste openbare gebouw ter wereld en de videoprojectie bestreek een oppervlak van 290 x 80 m, oftewel meer dan 23.000 m2."

Verbeterde projectie

De onlangs geïntroduceerde vlaggenschipprojector van Panasonic, de PT-DZ21K2 Evo, staat garant voor adembenemend mooie beelden, eenvoudig onderhoud en een betrouwbare werking. De projector heeft een lichtopbrengst van 20.000 lumen en een groot aantal uitgebreide creatieve mogelijkheden. De behuizing is bovendien buitengewoon compact.

Bij de PT-DZ21K2 Evo zijn alle functies zodanig ontworpen en ontwikkeld dat ze voldoen aan de eisen van uiterst kritische projectieprofessionals.

 

Dit is de verbeterde versie van de DZ21K-serie, die op grote schaal is toegepast in de verhuursector en evenementenorganisatie, zoals onlangs nog op het Circle of Light Festival in Moskou. Met 142 projectors werd het grootste geprojecteerde beeld ooit gerealiseerd, dat nu bij de Guinness World Records staat..

"We konden profiteren van de nieuwe PT-DZ21K2 Evo. In totaal 104 projectors creëerden een lichtbundel van meer dan twee miljoen lumen", vervolgde Adrian Pochiscan.

“Een grote lichtopbrengst was heel belangrijk. Een pixel die op het gebouw wordt geprojecteerd meet slechts 2,3 cm, hetgeen heel klein is vergeleken met het oppervlak waarop we moesten projecteren en de afstand tot het publiek.”

Panasonic heeft het lampmoduleringssysteem opnieuw ontworpen, waardoor het stroomverbruik is teruggedrongen en de aanbevolen termijn voor vervanging van de lamp is verlengd van 2000 naar 3000 uur. De nieuwe reeks is aanzienlijk efficiënter door het gebruik van herbruikbare ecofilters met een lange levensduur en lampen met een lager wattage. Door een hermetisch gesloten koelsysteem is het geluidsniveau verlaagd van 49 dB naar 46 dB, wat betekent dat het waargenomen geluid met 50 procent is verminderd.

"Het energieverbruik is 10% lager en de beeldkwaliteit is toegenomen dankzij het nieuwe beeldverbeteringssysteem. De krachtige nieuwe Real Motion-processor maakt 120 frames per seconde mogelijk",  aldus Eduard Tronaru, Panasonic Partner Account Manager.

"Deze projector weegt maar 43 kg en kan dus door twee mensen worden verplaatst. Bovendien kan hij gemakkelijk worden gestapeld. Daarnaast heeft elke projector vier lampen, dus ook als er een lamp kapot gaat, gaat de show gewoon door."