Current language: Nederlands

HET ANTIEKE ROME GEREPRODUCEERD

Acht Panasonic-projectoren met elk 6.500 lumen laten het antieke Rome herleven in het moderne Aarhus

Met alle positieve feedback van bezoekers voor de permanente tentoonstelling is het voor museum een hele uitdaging om ook met de tijdelijke tentoonstellingen te voldoen aan de hoge verwachtingen.

In 2015 presenteerde het museum met succes ‘De eerste keizer – het terracottaleger van China’, over keizer Qin, de eerste keizer van China en zijn mythische leger van terracottasoldaten.

Voor 2016 heeft het museum gekozen voor ’Gladiator – helden van het Colosseum’, waarin verhalen uit de levens van de gladiatoren worden verteld en een reis wordt gemaakt naar de arena's van Rome en Pompeii.

Op de tentoonstelling worden meer dan 200 voorwerpen uit belangrijke musea en instellingen in Italië getoond. Het Moesgaard Museum is er onder andere in geslaagd vijf bijzonder goed bewaard gebleven en uitbundig versierde bronzen helmen te lenen. Ze zijn nog in dezelfde staat als ze waren op de dag in het jaar 79 n.Chr. toen de vulkaan de Vesuvius uitbarstte en de stad Pompeii en haar inwoners bedolf onder een laag as.

De voorwerpen, samen met het ontwerp van de tentoonstelling, het geluid, de verlichting en de visuele effecten schilderen het leven van een gladiator, van het lot van een gevallen huursoldaat tot dat van slaaf en gladiator. Veel van de 200 tentoongestelde voorwerpen in Moesgaard zijn nog nooit eerder buiten Italië te zien geweest.

Naast de artefacten heeft het museum ook een Romeins amfitheater nagemaakt. Een 26 m grote projectie bestrijkt één muur van de tentoonstelling tegenover een balkon, vanwaar bezoekers het uitzicht kunnen zien dat de keizer zou hebben gehad op het spektakel.

 

De luifel boven het gedeelte voor de kijkers, het zogenaamde Velarium, en de lift vanuit de gangen onder het Colosseum, waarmee wilde dieren naar het strijdperk werden gebracht, zijn slechts enkele van de fysieke elementen waarmee de tentoonstelling is gaan lijken op het echte Colosseum.

Verborgen binnen de cavea (de concentrische rijen stenen trappen waarop het publiek zat) bevinden zicht acht PT-RZ670, 1-chip DLP™-projectoren van Panasonic.

"Redundantie is van levensbelang voor ons, dus de wetenschap dat elk van de projectoren 20.000 uur onderhoudsvrij kan werken is een geruststellende gedachte."

De perfecte randovervloeiing hiervan creëert een 20 minuten durende filmprojectie van verhalen uit het klassieke Rome, afgeleid van marmeren friezen uit die tijd.

In een leeuwenkooi onder de vloer zit een virtuele leeuw in een TH-70LF50 70-inch flatscreen van Panasonic, totdat het dier uiteindelijk wordt losgelaten om interactie aan te gaan met de geprojecteerde hoofdcontent.   

“Voordat we opengingen wisten we niet hoe de doorstroming zou zijn, want we hebben zowel traditionele kunstvoorwerpen als video-elementen, maar de bezoekers blijven de volle 20 minuten”, aldus Lasse Ugilt Sø, AV-technicus in het Moesgaard Museum.

Elke projector heeft een helderheid van 6.500 lumen en de PT-RZ670 heeft, net zoals andere Panasonic-projectors voor grote locaties, een uiterst compacte behuizing en een groot aantal geavanceerde functies, zoals DIGITAL LINK-connectiviteit, portretmodus en projectie op meerdere schermen. 

 

Met behulp van vloeistofkoeling, in combinatie met een filterloze constructie en een luchtdicht optisch blok worden de bedrijfsgeluiden en de onderhoudsvereisten tot een minimum beperkt. 

“Redundantie is van levensbelang voor ons; we gaan ervan uit dat meer dan een half miljoen mensen de tentoonstelling dit jaar zullen bezoeken, dus de wetenschap dat elk van de projectoren 20.000 uur onderhoudsvrij kan werken, is een geruststellende gedachte”, voegt Lasse Ugilt Sø toe.

"We hebben zowel traditionele kunstvoorwerpen als video-elementen, maar bezoekers blijven de volle 20 minuten."

Dankzij de flexibele installatie kunnen de projectoren verticaal worden bevestigd. De projectoren worden geleverd met een ondersteuningssysteem voor meerdere schermen, dat de schermen naadloos aan elkaar koppelt met behulp van randovervloeiing, kleuraanpassing en digitale beeldvergroting.

De PT-RZ670 is compatibel met de multischerm- en bedieningssoftware van Panasonic en met de Early Warning-software. Bovendien kunnen via de DIGITAL LINK-aansluiting met één kabel video- en besturingssignalen over afstanden tot 100 m (328 ft) worden overgedragen

De contentbeelden, projectie en verlichting werken met elkaar samen en creëren op die manier verbluffende, levensechte dag- en nachtscènes.

“We hebben de content speciaal laten maken door een lokaal productiebedrijf; alles is gefilmd in Aarhus en veel van de figuranten zijn personeelsleden van het museum. De grootste uitdaging was het vinden van lokale personen die konden doorgaan voor antieke Romeinen”, aldus Lasse Ugilt Sø.

’Gladiator – helden van het Colosseum’ is te bezoeken van 22 april t/m 11 september 2016.