Current language: Nederlands

DE PERFECT ACHTERGROND VOOR DOEDELZAKKEN EN DRUMS 

The Projection Studio maakt gebruik van projectoren van Panasonic met hoge helderheid ter begeleiding van het wereldberoemde militaire spektakel 

De burcht, gelegen aan het einde van de Royal Mile, treedt op als gastheer voor de jaarlijkse Royal Edinburgh Military Tattoo, die elk jaar 220.000 bezoekers trekt en op televisie wereldwijd door 100 miljoen kijkers wordt bekeken.

De taptoe wordt sinds 1950 elke augustus gehouden en is een van de 12 festivals die in Edinburgh plaatsvinden.

Het evenement omvat opvoeringen van het Britse leger en een breed scala aan militaire muziekgezelschappen en showteams uit het Gemenebest en de rest van de wereld.

Sinds 2005 maken diaprojecties deel uit van de voorstelling, waarbij beelden als aanvulling op de show op de muren van de burcht worden geprojecteerd. Op de taptoe wordt deze vorm van klank- en lichtspel geïntegreerd in de traditionele, ceremoniële militaire muziek, het marcheren en het vuurwerk.

Voor de festivaleditie van 2016 vonden de organisatoren van de taptoe dat de bestaande projectiesystemen verouderd en onvoldoende helder waren. Ze konden zich nauwelijks standhouden tussen de rest van het lichtdesign en het vuurwerk, die zich in de loop der jaren steeds verder hadden ontwikkeld. Daarnaast was de burcht als gevolg van weersomstandigheden vaak nat, waardoor het nog lastiger werd om er beelden op te projecten.

The Projection Studio is sinds 2005 verantwoordelijk geweest voor de inhoud bij de taptoe en werd gevraagd om advies voor een geschikt projectiesysteem met hoge helderheid. Creatief directeur Ross Ashton: “De belangrijkste reden voor het opwaarderen van de projectie was dat de projectie deel uitmaakt van een veel grotere licht- en geluidsshow.  

“Er is een lichtontwerper die de vele honderden deelnemers op het voorplein voldoende moet uitlichten voor het publiek. Er wordt daarom heel veel licht over de arena gestort, waar de projectie tegenop moet boksen en er toch nog indrukwekkend moet blijven uitzien, ondanks al dat licht op de voorgrond.”

Na enkele testopnames op de late avond besloten de organisatoren te investeren in projectietechnologie van Panasonic. In totaal is er gekozen voor twaalf PT-DW17K2 3-chip DLP™-projectoren, vanwege de ongelooflijke helderheid en de prachtige kleurweergave van de projector.

"Dit heeft ontzettend veel toegevoegd aan de beleving van het publiek"

Elke projector heeft een helderheid van 17.000 lumen en een contrastverhouding van 10.000:1. De PT-DW17K2 heeft, net zoals andere projectoren van Panasonic voor grote evenementen, een uiterst compacte behuizing en een groot aantal geavanceerde functies, zoals DIGITAL LINK-connectiviteit, portretmodus en multiscreen projectie. Om te zorgen dat elke bezoeker met een tevreden gevoel naar huis gaat, is de DW17K2 uitgerust met een systeem met vier lampen, zodat bij uitval van één lamp de show gewoon doorgaat.

Doug Cook, Head of Operations voor de Royal Edinburgh Military Tattoo: “De projectoren die we voorheen hadden, waren erg verouderd en we wilden die graag opwaarderen zodat we zouden kunnen beschikken over de nieuwste technologie.

“Ik vraag het publiek altijd waarvan ze het meeste hebben genoten tijdens de show en dit jaar is het heel opvallend, vanwege de verbetering van de beelden die deze projectoren leveren. Degenen die al eerder zijn geweest, zien het verschil, met name omdat de beelden veel helderder en scherper zijn en er veel meer licht uit deze projectoren komt. Dit heeft ontzettend veel toegevoegd aan de beleving van het publiek."

Het moderne projectiesysteem biedt de experts van The Projection Studio op het gebied van 3D-videoprojectie de mogelijkheid om complexere visuele elementen in de show op te nemen, zoals geometrische sequenties, beeldmontages en effecten van barsten in steen, die allemaal prachtig op de muren van de burcht kunnen worden weergegeven.

"waarschijnlijk het lastigste oppervlak waar ik ooit mee heb moeten werken"

“We hebben watervallen, we hebben Mordor, we hebben de burcht die scheuren vertoont en in de lucht vliegt; vanuit dat aspect is het dus veel spannender", aldus Ross Ashton.

Met een breedte van 90 meter strekt het projectievlak zich uit over de volle lengte van de kasteelmuren terwijl zich op het voorplein beneden de livevoorstellingen afspelen.

De show duurt in totaal iets minder dan twee uur en stelde ons voor enkele uitdagingen, met name als het gaat om het projectieoppervlak.

“De burcht is volledig asymmetrisch en heeft meerdere buitenmuren en borstweringen die op sommige plaatsen tot wel 60 meter verder verwijderd waren van de projectieapparatuur. Ik denk dat dit het lastigste oppervlak is waar ik ooit mee heb moeten werken: het is donker, en wordt nog donkerder wanneer het nat wordt", voegt hij toe.