Electronics Meets Crafts op Fuori Salone in Milaan

Expositie van Panasonic wint Milan Design Award voor Best Storytelling.

Scroll down

Fuori Salone is een 6-daags evenement verspreid over de stad Milaan en een eerbetoon aan de expertise op het gebied van kunst en design. Het valt samen met de meubelbeurs van Milaan.

Samenwerking met GO ON

Panasonic werkt al langer samen met GO ON, een werkgroep van ambachtslieden uit Kyoto die traditionele Japanse ambachtelijke technieken gebruiken om design te creëren met een internationale en hedendaagse aantrekkingskracht. Japan kan bogen op eeuwenlang erfgoed van traditionele ambachten, waaronder aardewerk en textielontwerp. Omdat Panasonic zijn 100-jarig bestaan nadert, zijn de twee organisaties bezig te definiëren wat “goed leven” betekent voor de volgende 100 jaar.

Om de apparaten en producten van de toekomst te kunnen ontwikkelen, kijkt Panasonic naar het Japanse erfgoed en neemt het elementen op van traditionele esthetiek, sensitiviteit en cultuur. Het eindresultaat hiervan is de expositie ‘Electronics Meets Crafts’, waarbij in de Brera academie in Milaan een aantal prototypen werden getoond die zijn gemaakt in het Kyoto KADEN Lab van Panasonic Design. Met de tentoonstelling wil Panasonic zijn filosofie van "Toekomstige ambachtelijkheid" promoten, die het bedrijf in de volgende eeuw van zijn bestaan wil toepassen.

"Japanners hebben een bepaald perspectief op de natuur en de vier jaargetijden...Ik wil graag dat mensen deze vormen van de natuur zelf beleven"

“Twee honderd jaar geschiedenis omvat een bepaald erfgoed. Ik probeerde me de vorm voor te stellen wanneer dit ‘erfgoed’ in contact komt met ‘state-of-the-art”, aldus Shuichi Furumi, General Producer bij SD Associates, Inc., die met de technici van GO ON verantwoordelijk was voor het totale ontwerp en de algehele productie van de expositie.

“Japanners hebben een bepaald perspectief op de natuur en de vier jaargetijden. Ze betrekken de natuur op de een of andere manier bij hun dagelijkse leven, en wat ik graag wil is dat mensen deze vormen van de natuur zelf beleven. Beelden, nevel, mist…door deze samen te brengen, kan een heel nieuw verbeelding worden gecreëerd. Ik hoop dat deze ervaring de zintuigen prikkelt.

“We hebben gekozen voor een samenwerking met GO ON, omdat zij een vooruitziende blik hebben op de koppeling tussen traditie en toekomst”, aldus Hitoshi Nakagawa, Product Designer bij het Design Centre van Panasonic.  “Als we denken aan de volgende 100 jaar, of zelfs de volgende 300 jaar, moeten we nieuwe en unieke waarden blijven creëren om dit idee met iedereen te communiceren.

“Elektronica ontbreekt nog in de wereld van de ambachtelijkheid, maar ik ben ervan overtuigd dat we door deze samen te brengen, mensen de stap naar de toekomst kunnen laten zetten”, aldus Takahiro Yagi, leider van het GO ON-project. “Er is een bepaalde waarde opgesloten in uiterst verfijnde materialen, materialen die je in je handen wilt blijven voelen. Het is een ervaring die alle vijf de zintuigen aanspreekt.

“Bij het maken van apparaten voor de volgende 100 jaar moeten we deze waarde in onze producten opnemen; ik geloof dat we in staat zijn die visie hier uit te dragen aan de wereld”, verklaart Hitoshi Nakagawa.

B2B-installatie

Elders was in de Magnoliahof van de academie de B2B-installatie te zien, waar acht PT-DZ13-projectors een emotionele en contemplatieve ruimte creëerden waarin de sereniteit van de natuur werd gecombineerd met de kracht van projectie met hoge helderheid. 

De PT-DZ13 heeft een lichtopbrengst van 12.000 lumen. Met een innovatief systeem met twee lampen en een lampdoorschakelmodus is de projector bij uitstek geschikt voor voorstellingen en tentoonstellingen, omdat bij uitval van één lamp de projectie zonder onderbreking kan doorgaan. Gekoppeld aan de mogelijkheid van 360-gradenbevestiging en een rond de lens gecentreerd ontwerp, is deze makkelijk in te passen in een breed scala aan installatielocaties en scenario’s.

Samenwerking met studenten van de Brera academie

Bij de derde installatie die deel uitmaakte van het project waren studenten van de Brera academie betrokken. Panasonic werkte hierbij samen met de studenten en stelde hen in staat om met behulp van de Panasonic Space Player hun eigen installaties te creëren.

“Op onze academie hebben we nu een nieuwe afdeling voor design en nieuwe technologie. Wij beschouwen deze samenwerking daarom als een nieuwe ontwikkeling die ons veel energie geeft. Ik ben ervan overtuigd dat dit in de toekomst de dagelijkse praktijk gaat worden”, aldus Franco Marrocco, directeur van de academie.

De innovatieve hybride oplossing van verlichting en projector doet tegelijkertijd dienst als verlichting en als laserprojectie, in één ontwerp in de vorm van een spot. Door deze aan verlichtingsrails te bevestigen, kan hij worden gebruikt in de detailhandel en in musea en worden geïntegreerd in de bestaande verlichtingsinfrastructuur zonder de noodzaak van een apart systeem.

Read more insights…

Sorry there was an error...
The files you selected could not be downloaded as they do not exist.

You selected items.
Continue to select additional items or download selected items together as a zip file.

You selected 1 item.
Continue to select additional items or download the selected item directly.

Download selected file