• Media Markt backs video surveillance of the future

  • WV-SFN480

    360-graden dome netwerkcamera met 9 megapixel

Media Markt staat achter videobewaking van de toekomst

Panasonic 4K-bewakingstechnologie geplaatst in Media Markt-winkels

Als er één element is dat kenmerkend is voor Media Markt in Spanje, dan is het wel de wens om trendsetter te zijn en in de winkels de nieuwste technologie te gebruiken. 

In lijn met deze innovatieve instelling is het bedrijf op zoek gegaan naar het technologisch meest geavanceerde 4K-bewakingssysteem met de meeste voordelen. Media Markt heeft tests en vergelijkingen uitgevoerd en kan nu trots zijn op het modernste videobewakingssysteem dat momenteel verkrijgbaar is.

Met behulp van distributeur en integrator Vida IP is een systeem samengesteld waarmee de True 4K-camera's van Panasonic en Wavestore-recorders optimaal worden benut.

Technologisch gezien was het een baanbrekende samenwerking, een geslaagde combinatie die wij vanuit Vida IP hebben geleid om zo goed mogelijk te reageren op alle behoeften van Media Markt", legt David Rajas van Vida IP uit.

Het doel van Media Markt was om optimaal gebruik te maken van de resources in de winkels en tegelijkertijd de nieuwste generatie 4K-technologie te gebruiken. Op beide gebieden bleek de oplossing van Panasonic ideaal te zijn. De Panasonic 4K 360⁰-camera dekt ongeveer 90% van het totale vloeroppervlak. Dat is onmogelijk met een camera met een standaardresolutie.

De beslissing om te kiezen voor de 4K-camera van Panasonic werd genomen op basis van twee belangrijke argumenten. Allereerst de kwaliteit van de camera en ten tweede de hoge configuratie, waardoor de camera midden in de winkel kon worden opgehangen. Daar registreert de camera alles wat in het gebied gebeurt en kunnen gezichten probleemloos worden herkend.

“Bij een upgrade naar 4K-systemen zijn er 30 tot 40% minder units nodig voor hetzelfde oppervlak, maar blijft de beeldkwaliteit zeer hoog", legt Juan Cabrera, PSCEU Sales Executive bij PIB, uit.

In het geval van Media Markt betekent het dat er nu geen 60 maar ongeveer 40 camera's per winkel nodig zijn. Het gaat om vaste camera's die 360⁰ opnemen, maar die een dewarp-functie hebben die een helder beeld garandeert.

Hoewel het geregistreerde beeld een 360⁰-beeld van bovenaf is, kan de bediener van de camera ingrijpen en de gewenste hoek binnen deze 360⁰-weergave bekijken. In de praktijk is het een camera die dezelfde gezichtspunten gebruikt en biedt als een multi-camerasysteem, allemaal met 4K-kwaliteit.

 

“Ons doel was om het krachtigste bewakingssysteem te hebben dat verkrijgbaar is, en volgens ons hebben we dat zeker bereikt.”

Dat Wavestore eerder met Media Markt had gewerkt, was doorslaggevend voor de beslissing om ze het derde onderdeel van het projectteam te maken: “Onze recorders hebben zich al bewezen bij het bedrijf. Wij hebben precies wat de klant nodig heeft", bevestigt Milton Acosta van Wavestore.

Het resultaat van de samenwerking tussen Vida IP, Panasonic en Wavestore is een nieuwe standaard op het gebied van bewakingssystemen voor de winkels en magazijnen van Media Markt in Spanje. Het systeem is al in vier van de winkels van het bedrijf geïnstalleerd en er zijn plannen om dat uit te breiden naar het volledige landelijke netwerk.

“Ons doel is om voor het volledige commerciële netwerk in Spanje het krachtigste bewakingssysteem met de hoogste kwaliteit te gebruiken, en volgens ons hebben we dat zeker bereikt", zegt David Fernandez, Hoofd Beveiliging van Media Markt. “De komende maanden gaan we deze technologie naar al onze winkels brengen.”

De 4K-systemen van Panasonic

De voor het Media Markt-project geselecteerde dome-camera was de WV-SFN480 met fisheye-objectief, een apparaat dat kwaliteit levert en zowel in het midden als in de hoeken van het beeld een resolutie in UHD (Ultra-High Definition) heeft. 

Dit nieuwe apparaat is ideaal voor een groot aantal toepassingen in commerciële winkels, op kruispunten, op luchthavens en stations en in magazijnen, maar is ook perfect voor situaties waarin traditioneel altijd een groot aantal camera's nodig was om het volledige te bewaken oppervlak te dekken met een hoge beeldkwaliteit, zoals in het geval van Media Markt.

Bovendien hebben de geselecteerde 4K 360⁰-camera's van Panasonic een geïntegreerde beeldcompensatiefunctie waarmee verschillende transmissiemodi mogelijk zijn: Fisheye, Panorama, Double Panorama, Quad PTZ, Single PTZ en Quad-streams.

Daarnaast beschikken de camera's over intelligente functies (business intelligence), zoals warmtemapping voor het detecteren van zones met veel menselijk verkeer en zones waar mensen lang blijven. Met de camera's kunnen ook, met behulp van maximaal 12 lijnen, mensen worden geteld en ze hebben een unieke functie voor het verwijderen van bewegende objecten uit beelden waarmee de privacy behouden blijft terwijl de achtergrond van het beeld kan worden bewaakt.

De WV-SFN480 kan ook 9-megapixel beelden leveren bij maximaal 15 fps en 4-megapixel beelden bij maximaal 30 fps. De dag/nacht-functie met de digitale ruisonderdrukking en het 3D-DNR-systeem zorgt voor duidelijke beelden in omstandigheden met weinig licht.

Ten slotte kan de gebruiker via virtuele PTZ-bediening het gehele oppervlak registreren of, naar wens, zich tegelijkertijd focussen op een kleiner gebied zodat er geen details verloren gaan.