CLEAR SIGHT STEDELIJKE SURVEILLANCE

TCA, beveiligingsorganisatie voor het raadsgebied North Lanarkshire, implementeert Panasonic CCTV in alle stedelijke gebieden van de gemeente

Het effect is indrukwekkend. De raad heeft het aantal criminele en antisociale incidenten binnen woonwijken af zien nemen; de camera's hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. De mensen die in de wijken wonen, voelen zich hierdoor veiliger.

Graeme Good, Business Manager bij TCA

Datum – Mar 2018
Client – Town Centre Activities (TCA) Ltd
Location – North Lanarkshire
Uitdaging

Hoe zorg je ervoor dat de stedelijke surveillance volledig zicht behoudt in uitdagende, winterse omstandigheden, waarin condensatie en watervlekken op de loer liggen?

Oplossing

Panasonic's onderhoudsvriendelijke aanbod CCTV-camera's is uitgerust met Clear Sight-coating: en luchtontvochtigingstechnologie garandeert volledige zichtbaarheid


De Schotse winter vormt een uitdaging voor iedere technologie. Voor CCTV-bewakingssystemen, die de beelden moeten leveren om onze wijken veilig te houden, kan de uitdaging extra groot zijn.

Het beveiligen van de straten in North Lanarkshire is de taak van TCA. TCA is een 'Arms Length External Organisation' (ALEO) , een instantie die in opdracht werkt van de overheid, in North Lanarkshire. Het is een besloten vennootschap (Ltd.) met de volgende taken: winkels toegankelijk maken voor mensen met beperkte mobiliteit, stadsvernieuwing promoten en de raad en andere overheidsinstanties in en rond Lanarkshire beveiligen.
In twee jaar tijd heeft TCA ongeveer 300 CCTV-camera's van Panasonic geïnstalleerd over heel Lanarkshire, voornamelijk in de 27 wijken met flatgebouwen, maar steeds vaker ook in stadscentra.
Elk flatgebouw wordt aan de buitenkant bewaakt door twee PTZ-dome-camera's, vier statische camera's in de entreehallen en een dome-camera in elk van de twee liften. Daarnaast is er ook een link voor 2-wegaudio in iedere lift.  
“Een aantal van de lokale sociale woongebieden hadden een reputatie voor criminaliteit en antisociaal gedrag opgebouwd. De Raad wilde in reactie daarop maatregelen treffen, waaronder het gebruik van CCTV,” zei Graeme Good, Business Manager bij TCA.
“We overlegden met onze integrator Scotshield Fire & Security, die voorstelde om de dome-camera's uit te proberen, en waren van mening de camera's zowel binnen in de lift en de ingangen naar de gebouwen als buiten op de gebouwen zelf te installeren.”
"Het effect is indrukwekkend. De raad heeft het aantal criminele en antisociale incidenten binnen woonwijken af zien nemen; de camera's hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. De mensen die in de wijken wonen, voelen zich hierdoor veiliger."

Zeer betrouwbaar
De prestatie van de camera's in de flatgebouwen overtuigde TCA om te kijken of ze ook in de stadscentra konden worden gebruikt.
“We hadden hiervoor voornamelijk boxcamera's, maar dat gaf ons een aantal problemen. Het was duidelijker te zien waar ze op gericht waren, ze maken veel geluid en, omdat ze minder gemaakt worden, worden de onderdelen steeds duurder,” zegt Graeme Good.
“Dus hebben we besloten om de camera's te vervangen met dome-camera's van Panasonic. Het verschil in de beeldkwaliteit van de nieuw Full HD-camera's ten opzicht van de oude SD-camera's is sensationeel. We hebben de mogelijkheid om achteraf zaken te identificeren.
“Een camera in buurt van Motherwell was in staat verschillende keren auto's vast te leggen op beeld, die gebruikt waren bij ernstige misdrijven. De kwaliteit van het beeldmateriaal en het bewijs dat we aan de politie kunnen geven, is precies wat de politie nodig heeft.”

Weerbestendig
ClearSight-coating is een onzichtbare beschermingslaag die ervoor zorgt dat het water over het oppervlak van de dome heen schuift, in plaats van dat er druppels worden gevormd op de dome. Uitgerust met een zelfreinigende functie, kan de camera regenwater gebruiken om vuil probleemloos weg te spoelen.

Het bewakings- en controlecentrum van TCA in Coatbridge

Panasonic System Solutions maakt stedelijke surveillance in North Lanarkshire mogelijk


“Op meerdere modellen zie je na de regen vaak dat er een stoflaag op de dome komt, waar de camera zich dan op gaat richten,” zegt Nikola Graham, Operations Manager. “Bij de camera's van Panasonic gebeurt dit niet. We hebben het aantal onderhoudsbeurten zelfs kunnen halveren. Dit komt volgens onze schatting neer op een besparing van 50.000 euro per jaar.
“In het verleden hebben we dit uitgeprobeerd op andere modellen, maar zonder succes. Vaak, vooral wanneer de stroomtoevoer naar de camera's uitviel, zagen we dat er condensatie op de camera achterbleef. Maar dus niet bij de camera’s van Panasonic.

Bewakingsuitdaging
Er worden in totaal 875 camera’s 24 uur per dag gemonitord en nog eens 300 camera’s worden buiten openingstijden gebruikt en gemonitord, wanneer er een alarm afgaat. Met gebruik van rondleidingen en cursussen, heeft het controlecentrum in Coatbridge mensen getraind om 21 Full HD-schermen in de gaten te houden.
Verschillende activeringen, waaronder alarmen in de liften, laten de medewerkers zien welk scherm prioriteit heeft.

Examenstress verlichten
De camera's die in de flatgebouwen zijn geïnstalleerd geven TCA de mogelijkheid om proactief om te gaan bij eventuele problemen met defecte liften.
Met de 2-wegaudio en Full HD-camera's kunnen de medewerkers in het controlecentrum van TCA liftmonteurs alarmeren en praten met mensen die vast komen te zitten in de lift. Sinds de installatie duurt het gemiddeld tussen de 20 en 30 minuten voordat er een monteur te plaatse is.
Nikola Graham, Operations Manager bij TCA, zei, “mensen hebben altijd het idee dat ze in de smiezen worden gehouden door de overheid via de camera's. Maar de feedback van de huisbazen en forums van bewoners is erg positief.
“Op een ochtend hadden we een meisje dat vastzat in de lift. Het bleek dat ze op weg was naar een examen en ze was duidelijk erg overstuur dat ze bestraft zou worden als ze te laat te komen.
“We noteerden de gegevens en vermelden het incident aan de school, waardoor ze iets later aan het examen mocht beginnen.”

Beschermen van kwetsbare groepen
TCA ziet een belangrijke taak in het beschermen van kwetsbare bewoners, het bedrijft licht de autoriteiten in wanneer er op de camera's een kwetsbaar persoon te zien is die alleen of op een ongebruikelijk tijdstip het flatgebouw verlaat.
“De politie lichtte ons in dat een oudere vrouw, die als vermist was opgegeven, op een bus was gestapt in Glasgow,” zegt Graeme Good. “Een van onze medewerkers gebruikte de kennis van de verwachte route en was in staat om de vrouw te vinden op de camerabeelden, op de voorste rij van een bus, terwijl die door het centrum van Wishaw reed. Daardoor konden we de politie informeren en werd de vrouw bij de volgende halte opgepikt.”

Verder met Panasonic
“Het is een groot compliment aan onze integratiepartners dat sommige camera's die we gebruiken al 16 jaar oud zijn,” aldus Graeme Good. “Elke keer dat we een defecte camera hebben, gaan we na of het kosteneffectief is om de eenheid te repareren. Zo niet, gaan we verder met producten van Panasonic, die tot nu toe nagenoeg foutloos functioneren.”