Phone number: +44 (0) 2070226530
Phone number: +44 (0) 2070226530
Current language: Nederlands

NIEUW DUURZAAM LOGISTIEK HOOFDKANTOOR RHENUS IN TILBURG OPTIMAAL BEVEILIGD

Vanwege de uitstekende ervaringen in onze andere vestigingen met het Video Inside Platform van Panasonic kreeg ook het nieuwe hoofdkantoor hetzelfde platform. Dat heeft ook op het gebied van gebruiksgemak grote voordelen voor de hele organisatie.

Willem Boersbroek, Site Director Warehouse Solutions Nederland

Client – Rhenus Logistics
Location – Tilburg, Nederland
Uitdaging

Breng elke vierkante centimeter in beeld.

Oplossing

75 WV-SP105 4K camera's


Rhenus Logistics is een logistiek bedrijf dat wereldwijd actief is in transport en op- en overslag van goederen. Door de sterke groei van haar activiteiten bouwde Rhenus in Tilburg een nieuw hoofdkantoor met magazijnen voor haar divisie van contract logistics. Rhenus draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en kiest resloluut voor de beveiligingsoplossingen van Panasonic. “Vanwege de uitstekende ervaringen in onze andere vestigingen met het Video Inside Platform van Panasonic kreeg ook het nieuwe hoofdkantoor hetzelfde platform. Dat heeft ook op het gebied van gebruiksgemak grote voordelen voor de hele organisatie.”

“Rhenus is een succesvol familiebedrijf en is niet beursgenoteerd ”, vertelt Willem Boersbroek, Site Director Warehouse Solutions Nederland. “Dit geeft ons het voordeel om aan een langetermijnvisie te werken en bewust te investeren in een duurzame toekomst. Dat geldt ook voor onze huisvesting. We wilden niet zomaar een blokkendoos neerzetten als een goedkope oplossing. Wij kiezen juist voor duurzame oplossingen en een aangename werkomgeving met veel natuurlijke lichtinval waar we lang op een goede manier gebruik van kunnen maken. Het dak is volledig voorzien van zonnepanelen en we verwarmen het hele gebouw zonder dat we daar aardgas voor nodig hebben. En al het rijdend materieel is elektrisch; iedere avond laden we ze op met onze eigen opgewekte zonne-energie.”

Kantoorruimte voor klanten
“We creëerden een fijne, duurzame omgeving waarin ook onze klanten optimaal kunnen functioneren . Zij beschikken namelijk over eigen kantoorruimte in het gebouw, zo zitten zij dicht bij hun producten. Dit is bijvoorbeeld heel belangrijk voor onze klanten in de medische sector: implantaten worden vaak met meerdere exemplaren tegelijk opgestuurd omdat de artsen pas in de operatiekamer kunnen bepalen welk implantaat het beste is voor die ene patiënt. De klant kan dan direct beoordelen of de retourgoederen opnieuw op voorraad worden genomen of elders naar toe gaan.”

Beveiliging
Naast medische producten beheert Rhenus Logistics op de Tilburgse locatie ook hi-tech producten en high-end producten van A-merken. “Het spreekt voor zich dat de site hoge eisen stelt op het gebied van service, kwaliteit, beveiliging en veiligheid,” stelt Boersbroek. “Het uitgangspunt voor de beveiliging was om de goederenstroom op het terrein altijd en overal te kunnen volgen. Voor dit doel zijn er op de site in totaal 130 camera’s geïnstalleerd. We hebben een onderliggend Warehouse Management Systeem (WMS) waarin alle transacties worden vastgelegd. Alle producten, het laden van pallets en alle verplaatsingen worden gescand. Via het WMS weten we precies waar een product of pallet zich bevindt. We kunnen camerabeelden linken aan het WMS om zo een probleem te analyseren. Als er bijvoorbeeld twaalf pallets zijn geladen en de klant meldt later dat hij er maar elf heeft ontvangen, dan kunnen we dat achteraf eenvoudig via de opgenomen beelden controleren.”


Minimaal aantal camera’s
Koen Versteijen, Projectleider Beveiliging bij Hoppenbrouwers Techniek vult aan: “Bij nieuwbouw is het grote voordeel dat het beveiligingssysteem van scratch kan worden opgebouwd. We maakten een plan op basis van de omschrijving waaraan het systeem moet voldoen. In overleg met Rhenus hebben we bekeken wat we in beeld wilden brengen en hoe we dat zouden gaan doen, vervolgens legden we het netwerk volgens specificaties aan. In een bestaande bouw is dat vaak onmogelijk, er zijn dan altijd plaatsen waar geen kabels of netwerk liggen om een camera te kunnen plaatsen. Samen met Panasonic hebben we bij Rhenus het plan van de technische achterkant ontworpen en samengewerkt om het Video Inside Platform up en running te krijgen. Het camerasysteem werkt op een eigen netwerk. Het is op een punt ontsloten naar het Rhenus-netwerk zodat de meldkamer kan inloggen in het systeem.”

Autostore zone voor hi-tech
“Binnen het magazijn beschikt Rhenus over een volledig afgesloten opslagplaats voor kostbare hi-tech producten die via een autostoresysteem worden opgeslagen”, geeft Boersbroek aan. “De Panasonic-camera’s registreren daar alle menselijke handelingen. Enkel via een opdracht in het WMS kunnen producten uit het autostoremagazijn worden gehaald. “Hierdoor wordt de kans op diefstal nagenoeg gereduceerd tot nul. Hiervoor zijn mobiele camera’s met eigen harddisk beschikbaar.” Chauffeurs hebben geen toegang tot de magazijnen. Zij mogen ook niet bij het laden en lossen van goederen aanwezig zijn. “Voor hun comfort hebben we beeldschermen in hun wachtruimte geplaatst die zijn gekoppeld aan de beveiligingscamera’s. Op die manier kunnen ze het laad- en losproces van hun vrachtwagen volgen.”

Alarmopvolging
Alle beelden komen samen in de controlekamer,  daar worden ze opgeslagen en dertig dagen bewaard. Boersbroek: “De controlekamer is enkel voor een beperkt aantal personen toegankelijk. Als er dan een incident is, hebben we een contract met V&B, een recherchebureau, die het onderzoek uitvoert en de beelden gaan bekijken. Het systeem wordt ook gebruikt voor alarmopvolging. Securitas kan van buitenaf inkijken via de camera’s buiten of ze verdachte omstandigheden zien. De combinatie tussen het beveiligingssysteem en het camerasysteem is goed op elkaar afgestemd.”

Haarscherpe beeldkwaliteit
“Binnen gebruiken we WV-SP105 4K camera’s van Panasonic zo’n 75 camera’s in totaal. Buiten hangen  full-HD camera’s van Panasonic uit de WV-S1131 serie. Daarmee wordt iedere vierkante centimeter in het logistieke gebied in beeld gebracht. Op alle toegangsdeuren zitten camera’s, ook alle uitgaande deuren worden volop in beeld gebracht. We missen niks”, aldus Boersbroek. “Wat ons echter het meeste is opgevallen na installatie van het systeem is de hoge betrouwbaarheid van het systeem en de hoge kwaliteit van de beelden. Die zijn echt haarscherp. Dat is nu verleden tijd. De weersomstandigheden hebben ook geen invloed op de kwaliteit en het pand is ruimschoots verlicht waardoor de camera’s ook ’s nachts in kleur blijven opnemen. Dat geeft ons een gerust en veilig gevoel,” besluit Boersbroek.


Rhenus navigates towards sustainable, efficient and secure CCTV system