Het PTZ-camera-aanbod van Panasonic viert zijn 10-jarig bestaan

Van de traditionele box-camera en pan-kantelkopmodule in 1999 tot een PTZ-camera met een aantal wereldprimeurs in 2019: het 10-jarige PTZ-jubileum van Panasonic vormt een uitstekende gelegenheid voor een nostalgische terugblik op de technologische ontwikkelingen die nog steeds zeer innovatief zijn. 

Kazu Masamura, divisie Productplanning voor media-entertainment, zei: 

“Panasonic verkoopt al vele jaren camera's en pan-kantelkoppen. Dankzij deze kennis en ervaring konden we een product ontwikkelen en op de markt brengen dat zowel een lens, een camera als een pan-kantelkop bevat. In de loop van de tijd is de ervaring die we bieden alleen maar verbeterd, omdat we rekening houden met de behoeften van onze klanten om de richting van onze technologische innovaties te bepalen. We dagen onszelf voortdurend uit en dat leidde tot de ontwikkeling van betere producten. Daarom geloof ik oprecht dat het assortiment externe camera's van Panasonic tegenwoordig een camera is die door onze klanten is gemaakt.”   

Het ontwikkelingstraject van de PTZ-cameralijn van Panasonic begon in 1999, toen Panasonic met de AW-E600 en AW-PH300 voor het eerst een traditionele box-camera en een externe pan-kantelkopoplossing introduceerde. Deze camera's werden ongelooflijk populair in studio's en auditoria over de hele wereld, waarbij de vraag verdere innovatie aanmoedigde.  

Hoewel deze camera's een uitzonderlijke beeldkwaliteit boden, was de overgang naar een alles-inéénoplossing de voor de hand liggende manier om de camerafunctionaliteit te verbeteren. Dit leidde tot de introductie van de AW-HE100, met belangrijke functies waaronder soepele pankantelprestaties, directe RS422-bediening, HD/SD-videomogelijkheden en een ergonomisch ontwerp. Het succes kwam tot een hoogtepunt toen de HE100 de eerste geïntegreerde PTZ-camera werd, die werd gebruikt in de realityshow Big Brother in Spanje.  

De volgende ontwikkeling in het assortiment was de creatie van kleinere dome-camera's. In 2009 werd de AW-HE100 op de markt gebracht met modellen in zowel HDMI als HD-SDI, die IP- en seriële bediening ondersteunen. Dit maakte de camera's uitermate geschikt voor videoconferenties, wat resulteerde in de integratie van 17 HE50's en 94 professionele displays in de Universiteit van Hawaï ter ondersteuning van afstandsonderwijs vanwege de afgelegen ligging van het eiland. 

Tegen 2011 werd de AW-HE100 vervolgens opgewaardeerd naar de AW-HE120, die 60% kleiner en lichter van ontwerp was, met dezelfde IP-connectiviteit als de HE50. Met een nieuw ontwerp zonder ventilator begon het gebruik van de PTZ-camera's zich ook uit te breiden naar verschillende markten over de hele wereld, waaronder parlementen en gerechtsgebouwen, waar de camera's zo stil mogelijk moeten zijn. Om aan deze stijgende vraag te voldoen, introduceerde Panasonic de HE120 ook in zwart-wit, een functie die nu gemeengoed is geworden in de modellen. 

In navolging van dit model werd in 2012 de AW-HE60 geïntroduceerd. Deze camera ondersteunde 1080/50p-video en was innovatief vanwege de gelijktijdige beelduitvoer en bediening via IP. Deze functies werden van cruciaal belang voor het succes van de PTZ-camera's en al snel werd de camera gebruikt in een reeks fix-rig-documentaires, zoals The Secret Life, de met de BAFTA Award bekroonde Education-serie en de ontwikkeling van simulatieruimtes voor verpleegkunde op twee campussen in Australië.  

Ook werd de AW-HE2, die zich in die tijd op nieuwe markten richtte, geïntroduceerd als een betaalbare HD-camera met vaste positie die pan-, kantel- en zoombesturing ondersteunt door het bijsnijden van beelden. Vanwege zijn veelzijdigheid en hoge beeldkwaliteit werd de camera een populair apparaat voor organisaties met een beperkt budget. De Huddersfield University installeerde bijvoorbeeld in totaal meer dan 250 camera's om het vastleggen van colleges te ondersteunen.  

De volgende belangrijke ontwikkeling in PTZ-technologie kwam er toen de HE60- en HE120- technologieën geüpgraded werden naar de AW-HE40 en AW-HE130. Deze nieuwe modellen verbeterden met name het gemak van de PTZ-installatie en waren voorzien van PoE + die stroom, bediening en video ondersteunt via een enkele CAT5-kabel.  

In 2016 werd met de release van de AW-UE70 's werelds eerste UHD PTZ-camera op de markt gebracht. Hierdoor werd het PTZ-assortiment uitgebreid naar de live-evenementenmarkt, waar het onder andere livestreams van e-sportevenementen ondersteunt en gebruikt wordt om Disney's Broadway Hits in 4K vast te leggen. Disney heeft de toegevoegde waarde van de UE70 op het gebied van beeldkwaliteit kunnen testen door deze te vergelijken met de VariCam LT en de AK-3000 livesysteemcamera.  

Andere productontwikkelingen hebben onze marktleidende positie in deze sector verder verstevigd, met de eerste IP65-gecertificeerde PTZ voor extern gebruik in de AW-HR140-reeks en samenwerkingen met KST-Moschkau ter ondersteuning van dome-PTZ's voor gebruik buitenshuis. Bovendien verbetert de optionele update van de huidige PTZ's hun op IP gebaseerde aanbod ter ondersteuning van NDI|HX.  

Vandaag wordt het succes van de PTZ-camerareeks bevestigd door de toevoeging van ons laatste pronkstuk aan ons aanbod, de AW-UE150. Deze camera is uitgerust met een aantal wereldprimeurs en is de eerste PTZ die geschikt is voor 4K bij 50/60p. Bovendien heeft de camera de breedste kijkhoek die mogelijk is voor een PTZ (75,1 graden). Daarnaast ondersteunt de camera 12G- en glasvezeluitgangen, met HLG/BT.2020-ondersteuning voor HDR. 

Munenori Miyaji, projectleider externe camera, divisie Media Entertainment Business, zei:  

“Bij de ontwikkeling van onze PTZ-camera's houden we rekening met drie belangrijke elementen. Ten eerste bieden we een hoge beeldkwaliteit met natuurlijke kleurreproductie om ervoor te zorgen dat de functies voor kleuraanpassing vergelijkbaar zijn met onze belangrijkste studiocamera’s. Vervolgens kijken we naar we het gebruiksgemak. De camera moet nauwkeurig en soepel bewegen tijdens het gebruik. Ten slotte voorzien we onze eindgebruikers van systemen die de kosten verlagen dankzij onze workflow-innovaties. Dit kan het schakelen van seriële naar IP-bediening omvatten, een eenkabeloplossing voor stroomvoorziening, videodistributie en bediening via een enkele CAT5- verbinding. Een andere mogelijke oplossing is NDI en glasvezel om extra functies te integreren en de behoefte aan een extra kabel te verminderen.”  

De UE150 wordt de eerste PTZ-camera die met het FreeD-protocol voor Augmented Reality werkt, wat betekent dat deze kan worden gebruikt om de ontwikkeling van virtuele studio's te ondersteunen. Dit is alweer een boeiende ontwikkeling, en aangezien de vraag naar PTZ-technologie alleen maar zal toenemen, zijn er de komende jaren zeker innovaties op komst.