• Professional Camera Solutions

Panasonic kondigt meer informatie over nieuwe AU-EVA1-camcorder aan

Panasonic heeft vandaag meer informatie vrijgegeven over de nieuwe handheld AU-EVA1 5.7K-camcorder, waaronder prijzen en technische specificaties zoals het aantal pixels, de dubbele native ISO van 800 en 2.500 en een dynamisch bereik van 14 stops. De preview van de EVA1 vond dit voorjaar plaats op de Cine Gear Expo. De nieuwe camcorder is dit najaar verkrijgbaar.

"De 5.7K Super-35-sensor van de EVA1 heeft bijna dubbel zoveel photosites als 4K", zegt Luc Bara, Cinema Product Manager Europe bij Panasonic. "Dat zorgt ervoor dat de 4K-beelden van de camera haarscherp en rijk van kleur zijn. De EVA1 heeft ook dezelfde unieke native ISO-sensortechnologie als de VariCam, waardoor zowel in fel zonlicht of 's nachts in de openlucht gefilmd kan worden zonder verminderde beeldkwaliteit. Dankzij het dynamische bereik van 14 stops kan de sluitertijd haarfijn afgesteld worden."

De nieuwe EVA1-sensor is een Super-35-sensor (24,60 x 12,97 mm) met 5.7K-resolutie. Dankzij de actieve resolutie van 5.720 x 3.016 beschikt de EVA1 over meer dan 17,25 miljoen photosites. Dat is bijna twee keer zoveel als de 8,8 miljoen voor 4K DCI (4.096 x 2.160). De 5.7K-sensor start met een hogere native resolutie, wat ook een hogere resolutie oplevert bij downsampling naar 4K, UHD, 2K of zelfs 720p. De verbeterde kleurinformatie zorgt bovendien voor een fijner, nauwkeuriger eindbeeld.

Alle VariCam-camera's gebruiken een proces waarmee de sensor op een geheel andere manier wordt gelezen. Hierdoor haalt de dubbele ISO meer informatie uit de sensor zonder vermindering van beeldkwaliteit. Daarmee kan de camera van een standaard gevoeligheid naar een hoge gevoeligheid schakelen zonder ruis of andere artefacten te vergroten. Dankzij de dubbele native ISO hebben filmmakers meer artistieke vrijheid en aangezien er minder licht op de set nodig is, kunnen ze tijd en kosten besparen. De dubbele native ISO van de EVA1 is 800 en 2.500, waardoor filmmakers in vrijwel alle lichtomstandigheden kunnen filmen.

Door zijn dynamische 14 stops kan de sluitertijd van de camera haarfijn afgesteld worden van licht naar donker. Deze mogelijkheid om levensechte kleuren en rijke huidtinten vast te leggen is een must voor elke filmmaker. De EVA1 is voorzien van V-Log/V-Gamut-opname voor een zeer dynamisch bereik en een breed kleurenspectrum. De logcurve van V-Log is geschikt voor HDR en V-Gamut levert een kleurruimte die BT.2020 dekt.

De EVA1 weegt slechts 1,2 kg (body) en heeft een compact formaat (h x b x d: 17 x 13,5 x 13,3 cm). Dankzij dit compacte formaat kan de EVA1 ook aan een drone, stabilisator of jib bevestigd worden voor complexe maar soepele camerabewegingen. Er zullen ook talrijke montagepunten toegevoegd worden en Panasonic werkt momenteel samen met toonaangevende accessoirefabrikanten aan  verdere aanpassingen.

De meegeleverde, verstelbare handgreep bevat verschillende knoppen, zoals Menu, REC start/stop, Iris en knoppen voor twee gebruikers. Het lcd-scherm van de EVA1 is een 3,5 inch touchscreen voor het selecteren van het menu, inzoomen, beeldpositionering en het afspelen van de opname. De achtergrondverlichting van het lcd-scherm kan hierbij aangepast worden.

De camera maakt voor lenzen gebruik van een native EF-mount die een breed ecosysteem aan EF-lenzen toegankelijk maakt; waaronder tientallen professionele prime- en zoomlenzen van talrijke fabrikanten. De Electronic Image Stabilisation (EIS) van de camera gaat trillingen en beeldvervaging tegen voor soepele bewegingen tijdens manueel filmen. Daarnaast zijn ook volledige iriscontrole, automatisch scherpstellen met één druk op de knop en lensgegevens beschikbaar.

Achter de lensbevestiging bevindt zich een geïntegreerd ND-filterwiel met 2, 4 en 6 stops voor exacte controle van de sluitertijd. Met de EVA1 kan het IR Cut-filter ook met één druk op de knop uit het pad van de sensor geschoven worden. Deze controle over infrarood maakt unieke foto-effecten en nachtopnamen mogelijk. De ND-filter en IR Cut-filter werken elektronisch en kunnen via een smartphone of tablet draadloos bediend worden. EVA1 heeft een externe bedieningsapp voor tablets (iOS, Android) waarmee gebruikers de camera kunnen bedienen terwijl ze zich op een kraan of externe locatie bevindt.

De EVA1 werkt met commercieel verkrijgbare SD-kaarten, ideaal voor makers van indiefilms. Met twee sleuven voor een SD-kaart kan zowel gefilmd worden met simul rec als relay rec. Er is ook een functie voor one shot record, waarmee één frame tegelijk opgenomen kan worden, bijvoorbeeld voor het maken van stop-motion films.

De camera kan opnemen in verschillende formaten en compressieratio’s. Bovendien biedt hij tot 10-bit 4:2:2, zelfs in 4K. Voor in-camera-opnamen kan gefilmd worden in 4K (4.096 x 2.160), UHD (3.840 x 2.160), 2K (2.048 x 1.080), Full HD (1.920 x 1.080) en HD (1.280 x 720). Een toekomstige firmware-upgrade zal ervoor zorgen dat de EVA1 ook ALL Intra-compressie voor in-camera-opnamen en 5.7K RAW-uitvoer kan doen. Voor snelle opnames biedt de EVA1 maximaal 59,94 fps/50 fps voor 4K/UHD, maximaal 120 fps/100 fps voor 2K/Full HD of 240 fps/200 fps (bijgesneden gebied). Bij de eerste release zijn er bitsnelheden beschikbaar van 8 Mb/s tot 150 Mb/s, afhankelijk van de framesnelheid, resolutie en code. Bij een toekomstige firmware-update wordt opnemen bij 400 Mb/s toegevoegd.

De EVA1 is een professionele videoproductietool en bevat verschillende professionele beeldvormingstools, zoals verscherping, zoomen, golfvormen, zebrapatronen en een spotmeter (Y-Get). EVA1 maakt ook gebruik van focusvlakken, een aantal groene vlakken die groter worden wanneer het lokale gebied scherp lijkt, zodat de persoon die de camera gebruikt weet wanneer de juiste focus bereikt is.

EVA1 bevat dubbele gebalanceerde XLR-audio-invoer met Dolby Audio™-codering. De HDMI- en SDI-video-uitvoer zijn allebei geschikt voor 4K en kunnen apart worden afgesteld. Zo kan de HD bijvoorbeeld naar een zoeker of een andere externe monitor uitgezonden worden, terwijl 4K naar een externe recorder of monitor gestuurd wordt. De camera is ook uitgerust met een standaard TimeCode-functie.

De adviesprijs voor de AU-EVA1 bedraagt 7.290 euro.

klik hier voor meer informatie over de AU-EVA1.