• AVC-intra-technologie

Onze AVC-intra-technologie

De compressie van bewegende beelden kan ruwweg worden opgesplitst in twee methoden: I-Only-compressie die alle verwerking binnen elk frame voltooit, en lange GOP-compressie die meerdere frames verwerkt. AVC-Intra en DVCPRO HD gebruiken I-Only-compressie terwijl HDV de lange GOP-compressie gebruikt. De MPEG-4 AVC/H.264-standaard bevat beide methoden.

Wanneer de beelden van aangrenzende frames soortgelijke beelden zijn, bereikt de lange GOP-compressie een voordelig lage bitsnelheid. Deze karaktertrek is echter nog niet vaak gezien in uitzendingen zoals met flitsers overladen persconferenties, snelle sportacties en muziekoptredens met confetti en elektronische displays.

Omdat de verwerking per frame gebeurt in I-Only, bieden de multi-core CPU's van de nieuwe generatie parallelle verwerking met hoge snelheid. Dit maakt de I-Only-compressie beter geschikt voor niet-lineaire bewerking dan lange GOP, waarvoor parallelle verwerking moeilijk is omwille van de onderlinge afhankelijkheid van de frames.

Met de I-Only-compressie, produceert de AVC-Intra opmerkelijk stabiele beelden die niet worden beïnvloed door aangrenzende frames en voldoet deze aan de professionele behoeften in nagenoeg alle situaties en workflows.
 

Tweemaal de compressie-efficiëntie van MPEG-2

Door de meest effectieve compressietechnieken van de technieken die voldoen aan de H.264-standaard te gebruiken, heeft de AVC-Intra de compressieverhouding van MPEG-2 verdubbeld, zelfs met I-Only-compressie. De intraframe voospellende en contextadaptieve entropiecodering zijn bijzonder effectieve methoden voor het verbeteren van de compressie-efficiëntie.

Intraframe voorspellende codering (intra voorspelling)

Dit proces genereert voorspellende beelden op basis van anagrenzende blokken van 8 x 8 pixels. Door het selecteren van de meest geschikte voorspellende modus uit negen helderheidssignaalmodi en vier kleursignaalmodi, genereert dit nauwkeurige voorspellende beelden. De restgegevens (verkregen door het aftrekken van een voorspellend beeld van het originele invoerbeeld) wordt samen met het voorspellende beeld opgenomen.

Omdat de voorspellingsnauwkeurigheid hoog is, zijn er minimale restgegevens waardoor een hoge compressie wordt bereikt. Dit proces wordt voortgezet binnen het frame zodat de voorspellingsnauwkeurigheid hoog blijft, zelfs met snel bewegende beelden.

Contextadaptieve entropiecodering

Het entropiecoderingsproces dat wordt gebruikt in MPEG-4 AVC/H.264, maakt gebruik van CAVLC (Context Adaptive VLC) en CAVBAC (Context Adaptive Binary Arithmetic Coding), die allebei contextadaptief zijn. MPEG-2 gebruikt een vaste tabel bij het uitvoeren van de VLC-codering. Hierdoor is die compressie-efficiëntie laag bij sommige types beelden. In contextadaptieve codering verschilt de werking echter met verschillende typen beelden en er wordt op elk ogenblik een hoge compressie-efficiëntie behouden.

Met dezelfde bitsnelheid als DVCPRO HD – ondersteunt deze modus full-HD opname met 1920 x 1080 pixels. Hierdoor kunnen camcorders beelden met hoge kwaliteit op HD-D5-niveau vastleggen. Deze modus levert dezelfde hoge beeldkwaliteit als DVCPRO HD terwijl een bitsnelheid wordt gebruikt zoals SD (DVCPRO 50). Dit biedt ook een dubbele opnametijd van de DVCPRO HD en biedt een snellere gegevensoverdracht en bewerking.

Met dezelfde bitsnelheid als DVCPRO HD - ondersteunt deze modus full-HD opname met 1920 x 1080 pixels. Hierdoor kunnen camcorder beelden met hoge kwaliteit op HD-D5-niveau vastleggen.

Deze modus levert dezelfde hoge beeldkwaliteit als DVCPRO HD terwijl een bitsnelheid wordt gebruikt zoals SD (DVCPRO 50). Dit biedt ook een dubbele opnametijd van de DVCPRO HD en biedt een snellere gegevensoverdracht en bewerking.