Panasonic presenteert compacte 5.7K Super 35 mm-camcorder

Op de Cine Gear Expo 2017 in Los Angeles heeft Panasonic een nieuwe 5.7K camcorder gepresenteerd: de AU-EVA1. De AU-EVA1 wordt gepositioneerd tussen de Panasonic Lumix GH5 4K-systeemcamera en de VariCam LT 4K-camcorder. De AU-EVA1 is een compact en lichtgewicht camera voor beelden van bioscoopkwaliteit, hetgeen haar ideaal maakt voor handopnames, documentaires, reclamefilmpjes en muziekvideo’s.

De EVA1 is voorzien van een nieuw ontworpen 5.7K Super 35 mm-sensor, waarmee beelden van bioscoopkwaliteit mogelijk zijn. Dankzij de hogere native resolutie van de camera, levert downsampling naar 4K, UHD, 2K en zelfs naar 720p een hogere beeldresolutie op. De verbeterde kleurinformatie zorgt ook voor een fijner, nauwkeuriger eindbeeld.

Een van de belangrijkste kenmerken van de VariCam 35, VariCam LT en de VariCam Pure is dual native ISO. Door gebruik te maken van een proces waarmee de sensor op een andere manier wordt uitgelezen, haalt dual native ISO meer informatie uit de sensor zonder verlies aan beeldkwaliteit. Dit levert een camera op die eenvoudig schakelt van standaard naar hoge gevoeligheid zonder toename van ruis of andere artefacten.

“Dankzij de dual native ISO van de VariCams heeft een cameraman op de set minder licht nodig. Dit bespaart tijd en geld en maakt tegelijkertijd diverse artistieke keuzes mogelijk. De EVA1 wordt voorzien van native ISO, maar op dit moment wordt de camera nog getest om de definitieve ISO-specificaties te bepalen,” vervolgt Nela Pertl, EMEA Marketing Manager.

De mogelijkheid om levensechte kleuren en rijke huidtinten vast te leggen is een must voor elke filmmaker. Net als de VariCam-serie heeft de EVA1 een V-Log/V-Gamut-weergave, die zorgt voor een hoog dynamisch bereik en een breed kleurengamma. De logcurve van V-Log doet denken aan negatieve film en V-Gamut levert een kleurruimte dat nog groter is dan film. De EVA1 neemt ook de veelgeprezen colorimetrie uit de VariCam-serie over.

Met een gewicht van slechts 1,2 kg (body), compacte afmetingen (17cm x 13,5cm x 13,3cm) en een afneembare handgreep is de EVA1 geschikt voor handopnames. De camera kan daarnaast ook op een drone, stabilisator of jib gemonteerd worden om complexe maar soepele camerabewegingen mogelijk te maken. Op de camera worden diverse montagepunten aangebracht. Panasonic werkt momenteel samen met toonaangevende accessoirefabrikanten om verder maatwerk met de EVA1 te kunnen bieden.

De EVA1 werkt met overal verkrijgbare, relatief goedkope SD-kaarten; ideaal voor makers van onafhankelijke films. De camera kan in verschillende formaten en compressieratio’s opnemen en biedt tot 10-bit 422, zelfs in 4K. Een compleet overzicht van opnameformaten zal beschikbaar zijn op het moment dat de EVA1 op de markt komt.

De camera maakt gebruik van een native EF-mount, waarmee filmmakers toegang hebben tot het brede ecosysteem van EF-lenzen, waaronder tientallen professionele prime- en zoomlenzen van diverse fabrikanten. Electronic Image Stabilisation (EIS) wordt toegepast om cameratrillingen en beweging te compenseren. Handopnames en opnames met schoudersteun, bijvoorbeeld voor documentaires of actiescènes, worden zo gestabiliseerd. Achter de lensbevestiging bevindt zich een geïntegreerd ND-filterwiel met 2, 4 en 6 stops voor precieze controle van de sluitertijd. Met de EVA1 kan de IR Cut-filter ook met één druk op de knop uit het pad van de sensor geschoven worden. Deze controle over infrarood maakt unieke foto-effecten en nachtopnames mogelijk.

Als professionele videoproductietool biedt de EVA1 dubbel gebalanceerde XLR-audio-invoer en voor 4K geschikte video-uitvoer in zowel HDMI als SDI. In een toekomstige firmware-upgrade zal de EVA1 5.7K RAW-uitvoer naar recorders van derden mogelijk maken.

De EVA1 is vanaf deze herfst verkrijgbaar voor minder dan 8.000 euro

Voor meer informatie over de AU-EVA1 kunt u terecht op: https://business.panasonic.eu/AU-EVA1