• Professional Camera Solutions

Panasonic versterkt assortiment liveproductiesystemen op NAB

Panasonic heeft op de NAB 2017 meer informatie vrijgegeven over het prototype van de 360-gradencamera die voor het eerst te zien was op de IBC en die vanaf augustus in Nederland leverbaar is. Het systeem, dat bestaat uit een camerakop en een basisunit, produceert met vier camera's 360-gradenvideo in niet-gecomprimeerde 4K met een 2:1 beeldverhouding. Dankzij de realtime live stitchfunctie en de extreem lage latency levert het systeem een uitstekende beeldreproductie; vergelijkbaar met beeld dat gemaakt is met post-stitching. Het systeem is geschikt voor live uitzendingen van sportwedstrijden, concerten en andere stadionevenementen.

De kijker wordt dankzij 360 graden opnames ondergedompeld in een 4K-beeld (3840x1920). De camera regelt niet alleen automatisch de belichting en de witbalans, maar maakt ook gebruik van zeer exacte ‘real-time active stitching’. Hiermee wordt de stitchingpositie automatisch aangepast voor een zo nauwkeurig en natuurlijk mogelijk beeld.

Daarnaast onthult Panasonic NAB een nieuwe robuuste buitencamera. De Full HD AW-HR140 is uitgerust met een 3MOS-sensor type 1/2.86 met hoge gevoeligheid. De camera komt naar verwachting in juni 2017 op de markt. De televisiekwaliteit van de camerabeelden blijft onder alle condities behouden dankzij de enorme robuustheid van het camerasysteem. De camera is bestand tegen water, stof, wind, zout en is standaard voorzien van een ruitenwisser. Daarnaast beschikt de camera over D.I.S.S. (Dynamic Image Stabilising System); de eerste voor deze sector ontwikkelde compensatiefunctie voor pan- en tilttrillingen. Zo kan de camera zonder extra behuizing in ruige buitenomgevingen geïnstalleerd en ingezet worden.

Intussen is er ook meer informatie over het AU-XPD3 expressP2-station met ThunderboltTM 3-interface, dat in juni 2017 wordt geïntroduceerd. Het AU-XPD3-station is vier keer sneller dan USB 3.0 en ontworpen voor een snelle gegevensoverdracht van 4K-video-opnames naar expressP2-kaarten. Bij tien Gbps kan drie uur in AVC-Intra4K422 opgenomen inhoud (4K/24p) in ongeveer zeven minuten worden overgezet naar een 512GB  expressP2-kaart.                            

Panasonic breidt zijn switcherassortiment uit door de introductie van het AV-HLC100 liveproductiecentrum. Dat bestaat uit een 1 ME-switcher, een externe cameracontroller en audiomixerfuncties gecombineerd met IP en traditionele video-ingangen en -uitgangen. Dit nieuwe liveproductiecentrum kan door één persoon bediend worden, wat voordelig is voor het filmen naar streams met een externe camera. Het systeem werkt rechtstreeks met Panasonic PTZ- en systeemcamera's, die automatisch met IP of via SDI worden gedetecteerd en geïntegreerd. De switcher is vanaf begin 2018 beschikbaar in Europa.

Ten slotte maakte Panasonic bekend dat het de Europese distributierechten voor de ARCAM van AR+ heeft verkregen. Dankzij de exclusieve overeenkomst, die overigens niet geldt voor Frankrijk, wordt het robotcamerasysteem gekoppeld aan Panasonic-studiocamera's. Het bedrijf richt zich met deze bundel op nieuws- en sportstudio's, concerten en entertainment en stop-motionspecialisten.

Meer informatie over Broadcast- en Pro-AV-producten van Panasonic vindt u op: https://nl.business.panasonic.be/professional-camera/producten-en-accessoires/welkom-bij-ons-proav-assortiment