• Professional Camera Solutions

Panasonic-camera’s gebruikt in het eerste Europese 4K-zendvoertuig van NEP

Het Zwitserse omroeptechnologiebedrijf NEP zendt vanaf dit seizoen twee Zwitserse voetbalwedstrijden per speeldag uit in ultra-HD. Voor deze live-uitzendingen gebruikt NEP de AK-UC3000 camera’s van Panasonic. Tien 4K-camera’s vormen de kern van het nieuwe NEP- zendvoertuig dat volledig is uitgerust om content met hoge resolutie in UHD te realiseren. Ultra-HD heeft een resolutie die vier keer hoger is dan die van zijn voorganger Full HD en is twintig keer scherper dan het SD-systeem dat nu nog vaak gebruikt wordt.

Dankzij de technologie en de expertise van NEP Switzerland kunnen producenten grote live-uitzendingen en televisieshows produceren. Een live-uitzending van (inter)nationale sport- en entertainmentevenementen stelt hoge eisen aan de gebruikte  zendtechnologie. Met meer dan 30 jaar ervaring kan NEP aan de hoogste eisen voldoen en sinds kort ook voetbalwedstrijden aanbieden met de beste UHD-kwaliteit van Zwitserland.

Na verschillende testen en grondig overleg besloot NEP zijn nieuwe ‘Ultra HD-41’-zendvoertuig uit te rusten met 4K AK-UC3000-camera’s van Panasonic. "Zoals de resultaten aantonen, levert de UC3000 uitstekende prestaties en een 4K-beeldkwaliteit. We waren niet alleen onder de indruk van de kwaliteit van de beelden, maar ook van het gebruiksgemak van de camera,” zei Trond Hermansen, CTO bij NEP Switzerland. "De UC3000 vindt een uitstekende balans tussen de verschillende parameters voor beeldkwaliteit, bijvoorbeeld een hoge gevoeligheid en resolutie, een goede signaal/ruisverhouding en een breed dynamisch bereik. Het lage energieverbruik en het compacte formaat van de camera zijn ook het vermelden waard.”

NEP Switzerland waardeerde het, dat de camera’s voor het zendvoertuig snel konden worden geleverd. "Tijd was een belangrijke factor bij het bouwen van het nieuwe zendvoertuig," zei Hermansen. "Toen we werden aangesteld voor de productie van uitzendingen voor de Zwitserse voetbalcompetitie, was er minder dan zes maanden om het voertuig te bouwen en voor de eerste productie in juli 2016 te testen."

De AK-UC3000 is een compacte studiocamera met een sensor die een UDH-signaal (3840x2160) tot 60p produceert en die compatibel is met alle B4-lensopzetstukken. Een uitgebreide reeks innovatieve kenmerken zoals turbo ("zonder schokken") gain (-3 dB tot 36 dB) en digitale geluidsonderdrukking op meerdere niveaus maken de camera nog gebruiksvriendelijker en nog flexibeler. De UC3000 kan tegelijkertijd in UHD- en HD-modus worden gebruikt. Panasonic maakt het dus eenvoudiger om over te schakelen van HD naar 4K. Dit gebeurt op exact dezelfde manier als vroeger van SD naar HD.

Ga voor meer informatie over Panasonic Broadcast-producten naar: https://business.panasonic.nl/professional-camera/producten-en-accessoir...