• Professional Camera Solutions

Panasonic en Codex presenteren een nieuw RAW VariCam-systeem op IBC 2016

Panasonic presenteert op IBC 2016 een nieuwe versie van de VariCam 35 die geschikt is voor professionele film en die is uitgerust met een gezamenlijk ontwikkelde Codex-recorder waarmee ongecomprimeerde 4K RAW-beelden kunnen worden opgenomen.  De VariCam Pure is de nieuwste toevoeging aan Panasonic’s gamma van professionele filmproducten van Panasonic. De camera is een ‘coproductie’ van Panasonic en Codex en combineert de huidige camerakop van de VariCam 35 met een nieuwe CodexV-RAW 2.0-recorder waarmee hij ideaal is voor tv-series en speelfilms.

De V-RAW 2.0-recorder wordt rechtstreeks aan de achterkant van de camerakop van de VariCam 35 bevestigd. De camera heeft dus dezelfde Super 35-sensor, dezelfde belichtingsspeelruimte van meer dan 14 stops en dezelfde twee native ISO-instellingen als de oorspronkelijke VariCam 35

“Het nieuwe VariCam Pure-camerasysteem neemt pure, ongecomprimeerde RAW-beelden op met maximaal 120 fps en doet dit op de voor de sector gebruikelijke Codex Capture Drive 2.0-media, die al op grote schaal worden gebruikt door veel camerasystemen, postproductiefaciliteiten en studio's”, aldus Luc Bara, Technical Product Manager bij Panasonic. “Aan de bovenkant van de markt bestaat er veel vraag naar ongecomprimeerde RAW-opnamen. Dankzij het modulaire concept van de VariCam kunnen wij aan deze vraag voldoen. We hebben ook goed geluisterd naar feedback van filmmakers en cameramensen en hebben de VariCam Pure robuust, compact en licht (slechts vijf kilo) gemaakt.”

Codex biedt via zijn Production Suite de meest efficiënte dagelijkse opnamen en archiveringsworkflow die verkrijgbaar zijn. Daarnaast kunnen gebruikers via het Virtual File-systeem van Codex veel bestandsindelingen overdragen, waaronder Panasonic VRAW, Apple ProRes en Avid DNxHR.

Werken met de Codex Capture Drive betekent een betrouwbare workflow, van digitale opname tot postproductie. Samen met het originele cameranegatief kunnen ook frame-nauwkeurige metadata (zoals lens- en CDL-gegevens) worden vastgelegd. Productie en postproductie verlopen zo gestroomlijnd en de gebruiker bespaart tijd en kosten

De V-RAW 2.0-recorder voor Varicam Pure gaat minder dan € 30.000 kosten en is naar verwachting verkrijgbaar vanaf het einde van 2016. De camera is op IBC 2016 te zien in stand C45 in hal 11.