• Professional Camera Solutions

Panasonic en Canon demonstreren tijdens NAB 2016 een oplossing voor 4K-video over IP

Panasonic toont op NAB 2016 de resultaten van een samenwerking met Canon Inc. Het gaat om een  oplossing voor Video over IP, die gebruik maakt van de onlangs ontwikkelde VoIP-gateway voor 4K en HD. De oplossing brengt videobeelden real-time via IP-netwerken over voor naadloze videoswitching. In afwachting van de nieuwe standaard voor 40K/60p-transmissie werkt Panasonic met andere partijen samen aan VoIP-trials.

Op de NAB worden de stands van Panasonic (C3607) en Canon (C3627) via een 10 Gb Ethernet-kabel met elkaar verbonden, waarbij in elke stand een 4K-camera staat en in de Panasonic stand ook een 4K-videoserver. Zo demonstreren beide bedrijven een systeem waarin de VoIP-gateway wordt gebruikt en gebruikers met ondersteuning van switchingsoftware kunnen kiezen welke video van de server weergegeven wordt.

De VoIP-gateway converteert 40K/60p-basebandsignalen naar IP-pakketten en maakt met behulp van TICO-compressie de transmissie mogelijk van maximaal drie kanalen met 4K/60p via één 10 Gb Ethernet-kabel. De gateway maakt niet alleen 4K/60p-signalen mogelijk via twee kanalen of HD-signalen via acht kanalen in een 1U-formaat conform SMPTE 2022, SMPTE 2059 en SMPTE RDD 35, maar ook tijdsynchronisatie via het IP-netwerk.

“Vanuit de televisiesector is er steeds meer interesse voor liveproducties in HD, 4K en 8K”, verklaart Guilhem Krier, hoofd Product Marketing & Business Development Europe. “IP-technologie heeft de capaciteit en de flexibiliteit om dit te realiseren en beelden naar het grote publiek te verspreiden. Met lichte videocompressie wordt de overdracht van 4K-video realistisch. Om dit te bereiken werkt Panasonic samen met intoPIX, dat de TICO-codec ontwikkelde.”

Voor Panasonic is een open en flexibele benadering van het gebruik van IP-technologie voor videoproductie een absolute voorwaarde voor het verder ontwikkelen van VoIP in de hele sector. Panasonic voorziet dat het in de toekomst de VoIP-gatewayfunctionaliteit rechtstreeks in producten zal inbouwen, zodat videoproductie-apparatuur via VoIP naadloos beelden met elkaar kan uitwisselen. Panasonic sloot zich in maart 2016 officieel aan bij de Alliance for IP Media Systems (AIMS).

Meer informatie over Broadcast- en ProAV-producten van Panasonic vindt u op https://nl.business.panasonic.be/professional-camera/