• Professional Camera Solutions

Panasonic focust tijdens IBC 2016 op 4K, MOIP en HDR

Panasonic heeft op de IBC 2016 zijn 4K-assortiment versterkt met de introductie van een aantal nieuwe producten en updates, waaronder een nieuwe 4K-productiecamcorder, aanpassingen in de Media-over-IP-technologie en workflowverbetering.

Panasonic heeft zijn 4K-camera-assortiment uitgebreid met twee voordelige camcorders met krachtige zoom en een geïntegreerde lens. Het premiummodel, de AG-UX180, is uitgerust met een MOS-sensor type 1, 20x optische zoom, opnamemogelijkheden in UHD 60p en een groothoek die met 24 mm de breedste van de sector is. Het standaardmodel, de AG-UX90, heeft een MOS-sensor type 1, 15x optische zoom, opnames in UHD 30p en een groothoek van 24,5mm. De twee camera's worden naar verwachting uitgebracht in november (AG-UX90) en december 2016 (AG-UX180). Op de stand van Panasonic op IBC zijn al wel demonstratiemodellen te zien.

Het VariCam Pure-systeem is de nieuwste aanvulling op de reeks professionele filmproducten van het bedrijf. In het systeem is de bestaande VariCam 35-camerakop gecombineerd met een nieuwe Codex V-RAW 2.0-recorder. Zo kunnen ongecomprimeerde RAW-beelden in 4K worden vastgelegd, wat ideaal is voor televisieseries en speelfilms.

Varicam LT

Naast de nieuwe hardware kondigde Panasonic ook een nieuwe firmware-update aan voor de VariCam LT. Hiermee wordt de mogelijkheid toegevoegd om RAW-signalen via twee 3G-SDI-terminals uit te voeren naar een externe RAW-recorder, bij 4K of UHD 60p. RAW-opnames worden compatibel met de Odyssey 7Q en 7Q+ van Convergent Design Inc. en Atomos Inc. Shogun Inferno. Het opgenomen CinemaDNG-bestand is compatibel met DaVinci Resolve 12.5.1, Drastic Media Reactor 5.04 en aanstaande versies van de belangrijkste NLE's en gradeersystemen.

Andre Meterian, Director Professional Video Systems Business Unit EMEA bij Panasonic: "VariCam is de favoriete 4K-productiecamera voor mensen die de best mogelijke beeldkwaliteit willen. Met deze firmwareversie voor niet-gecomprimeerde RAW-opnames worden de mogelijkheden nog uitgebreider."

 

4K-camera voor virtual reality

Op de IBC 2016 demonstreert Panasonic ook een prototype van een 360-graden real-time 4K-camera die ontwikkeld is voor virtual reality. Het camerasysteem, dat met vier gesynchroniseerde camera's één enkel afstandsgetrouw 4K-beeld creëert, heeft een camerakop en een basiseenheid met aansluitkabels. Hierdoor kunnen 360-graden beelden in real-time worden samengebracht en gedistribueerd voor verschillende toepassingen, zoals stadions of concerten, waardoor kijkers het gevoel krijgen dat ze midden in de actie staan.

Panasonic heeft ook informatie vrijgegeven over de multipurpose AK-UB300-camera, een 4K-boxcamera die voorzien is van een B4-statief en die bedoeld is voor sportopnames, externe studio's, liveconcerten en luchtopnames. De camera is geschikt voor simultane 4K-uitvoer (3G x 4) en HD-SDI-uitvoer en is leverbaar vanaf november 2016.

De laatste 4K-innovatie die te zien is, is een samenwerking met Intel voor een nieuwe expressP2-kaartlezer. De AU-XPD3, die is uitgerust met Thunderbolt™ 3 voor gegevensoverdracht met 40 Gbps, bereikt opmerkelijk hoge overdrachtssnelheden, waardoor een uiterst snelle workflow mogelijk wordt. De kaartlezer komt naar verwachting rond het eerste kwartaal van 2017 op de markt. Op de IBC 2016 wordt ook de Media-over-IP-oplossing van Panasonic gedemonstreerd, waarvoor een nieuwe MoIP-gateway voor 4K en HD wordt gebruikt. Hiermee kunnen HD-media vrijwel real-time via IP-netwerken worden overgebracht. Dit is voldoende voor naadloze videoswitching.

Panasonic heeft ook een nieuwe geïntegreerde Full HD-camera voor buitengebruik geïntroduceerd. De camera, die naar verwachting leverbaar is vanaf de zomer van 2017, is uitgerust met een behuizing die bestand is tegen water, stof en zoute lucht en met een wisser die ervoor zorgt dat de opnames, ongeacht de omstandigheden, altijd voldoende kwaliteit hebben. De camera heeft ook een nieuwe beeldstabilisator, zodat met trillingscompensatie duidelijke videobeelden kunnen worden vastgelegd.

 

Ultra-LongG

Avid® heeft intussen aangekondigd het Panasonic AVC Ultra-LongG-videoformaat in al zijn productieworkflowsoftware te integreren. AVC Ultra-LongG is wereldwijd populair bij nieuwsorganisaties en televisiezenders. De unieke koppelingsmogelijkheid van Avid voor AVC Ultra-LongG-streams is een primeur voor de sector en maakt het mogelijk veranderingen aan te brengen in bestaande sequenties zonder dat een volledige hercodering nodig is bij het afspelen. Dankzij de complete end-to-end productieworkflow met Avid kunnen televisiezenders in het nieuwe cameraplatform investeren zonder risico dat goedwerkende bestaande werkprocessen worden verstoord.

"Panasonic heeft een aantal heel interessante productontwikkelingen, maar wil ook de overgang in de videosector naar HDR ondersteunen, door voor HDR geschikte technologie te leveren", voegt Andre Meterian toe. "Zowel de Varicam 35 als de Varicam LT hebben bijvoorbeeld meer dan 14 stops, wat meer is dan wat volgens de specificaties voor dynamisch bereik voor HDR-inhoud vereist is. Voor live-uitzendingen in HDR garanderen wij een soepele migratie naar HDR vanuit de huidige SDR-systemen en zorgen we ervoor dat SDR- en HDR-inhoud gelijktijdig kunnen worden uitgezonden.”

"Panasonic werkt er ook naar toe dat Media-over-IP overal in de uitzendsector gebruikt kan worden door een actieve rol te spelen in een aantal activiteiten voor het verbeteren van de interoperabiliteit van de technologie”, gaat Andre Meterian verder. “Op IBC 2016 neemt Panasonic deel aan de Joint Interop Demonstration in de Feature Zone in Hall 8, waar we onze implementatie van SMPTE ST2110 (TR-03) en AMWA IS-04 demonstreren. Zo willen we bijdragen aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijke set standaards voor effectieve MoIP-uitzendingen."

Ten slotte heeft Panasonic aangekondigd dat het deze winter een nieuwe 1,5-inch HD-zoeker uitbrengt. De AJ-CVF50G is een nieuwe display die ononderbroken beelden kan weergeven zonder risico op inbranden. Gebruikers kunnen altijd het hele beeld binnen de zoeker zien, zelfs op afstand van de zoeker. De AJ-CVF50G heeft ook een snelle respons, wat de zoeker geschikt maakt voor het opnemen van sportevenementen, en is uitgerust met een eenknopsfunctie voor schakelen tussen monochroom en kleur.

 

Bezoek voor meer informatie over het assortiment Broadcast & ProAV-producten van Panasonic Stand C45, Hall 11 op de IBC 2016, of klik hier: https://business.panasonic.nl/professional-camera/producten-en-accessoires/welkom-bij-ons-proav-assortiment.

Intel, het Intel-logo, Thunderbolt en het Thunderbolt-logo zijn handelsmerken van Intel Corporation in de V.S. en andere landen.

*Andere namen en merken zijn mogelijk het eigendom van anderen.

Avid, Avid Everywhere, Interplay, AirSpeed, MediaCentral en Media Composer zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Avid Technology, Inc. of zijn dochtermaatschappijen in de Verenigde Staten en/of andere landen. De naam Interplay is gebruikt met toestemming van Interplay Entertainment Corp., die niet verantwoordelijk is voor producten van Avid. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Productkenmerken, specificaties, systeemvereisten en beschikbaarheid kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.