Panasonic Toughbook ondersteunt Nederlands onderzoeksproject naar brain-computer interfaces in de ruimte

Het Nederlandse onderzoeksteam Brainfly onderzoekt het effect van de veranderende zwaartekracht op hersenfuncties, waarbij de nadruk ligt op onderzoek naar de mogelijkheden van brain-computer interfaces (BCI) in de ruimte. Het team zal Toughbook notebooks gebruiken om tijdens parabolische vluchten hersenfuncties in gewichtloze toestand te testen. De studie van BrainFly wordt ondersteund door de European Space Agency (ESA).

Het team van BrainFly bestaat uit vier ambitieuze vrouwelijke master studenten neuroscience uit Nederland. Zij onderzoeken ‘het menselijke brein’ en het gebruik van BCI onder zowel micro- als hypergravity. De tests worden in november 2017 uitgevoerd tijdens 3 parabolische vluchten bij Novespace in Frankrijk. Bij elke vlucht worden 31 parabolen gemaakt die elk zorgen voor ongeveer 20 seconden gewichtloosheid. De notebooks worden gebruikt om de data van de verschillende proefopstellingen te verzamelen en te analyseren.

Op aarde wordt BCI gezien als een alternatief voor de verloren functionaliteit van mensen met een handicap. Ze zou de motoriek en de zenuwfuncties van deze patiënten kunnen verbeteren. Naar verwachting komt BCI pas volledig tot zijn recht in de ruimte, waardoor de verkenning van de ruimte veiliger en efficiënter kan worden uitgevoerd. Met BCI worden astronauten veel minder aan gevaren blootgesteld terwijl ze zelf nog steeds alle elektronica kunnen aansturen.

De keuze voor een robuustere notebook was belangrijk volgens Evelien Lageweg, Teamleader bij BrainFly: “De krachten die op de elektronica uitgeoefend worden tijdens parabolische vluchten mag je niet onderschatten. Een gewoon consumententoestel zou al zeer snel defecten vertonen of sneuvelen tijdens een valpartij. Daarom zijn we blij dat Panasonic direct enthousiast was om ons project te ondersteunen. Aangezien de zwaartekracht tijdens deze parabolische vluchten snel verandert, is het goed om te weten dat we een notebook hebben die tegen een stootje kan en dat er niets gebeurt met de waardevolle data die we verzamelen.”

Lisbeth Lashmana, Marketing Manager bij Panasonic Computer Product Solutions: “We vinden het spannend om deze vier vrouwen te ondersteunen bij hun project. Zelf proberen we met onze robuuste Toughbook-notebooks en Toughpad-tablets altijd de grenzen te verleggen. De samenwerking met Brainfly voor het onderzoek in de ruimte past hier prima in. Voor ons is dit ook een mooie gelegenheid om aan te tonen dat onze robuuste notebooks ook in de ruimte bij volledige gewichtloosheid probleemloos blijven werken.”

Voor meer informatie over Brainfly, klik hier.