Panasonic voorspelt verschuiving van zakelijke laptops naar hybrides in Europa en de Benelux

Laptops nog steeds dominant in zakelijke markt, maar hybride apparaten winnen aan terrein

Panasonic Computer Product Solutions heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het gebruik van mobiele apparaten binnen Europese bedrijven. Voor het onderzoek heeft Market Dynamics meer dan 2650 zakelijke inkopers en gebruikers in 10 Europese regio’s ondervraagd. Uit dit onderzoek blijkt dat de laptop nog steeds het belangrijkste mobiele apparaat is bij zakelijke gebruikers in Europa. Ook in de Benelux gebruikt 92% van de zakelijke gebruikers bij voorkeur een laptop. Hybride apparaten, zoals convertibles of detachables zijn sterk in opkomst. Ondanks dat deze hybride apparaten nog maar net op de markt zijn, zijn zij al sterk ingeburgerd bij zakelijke gebruikers.

Laptop meest gebruikte apparaat
Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de Europese werknemers een laptop voor het werk gebruikt. Daarmee is de laptop voor zakelijk gebruik nog steeds het belangrijkste instrument. Op de tweede plaats staat de smartphone (72%), gevolgd door de pc (61%) en de tablet (32%). Hybride apparaten met omkeerbare of afneembare schermen (convertibles of detachables) worden door 12% van de medewerkers gebruikt.

Het meest productieve apparaat voor werken buiten kantoor is voor 48% van de Europese werknemers de laptop, gevolgd door hybride apparaten (27%),  tablets (15%) en smartphones (8%).

Sterke dominantie van de laptop in de Benelux
In de Benelux geeft 92% van mobiele medewerkers nog steeds de voorkeur aan een laptop. Verder wordt de smartphone (68%), de pc (54%) en de tablet (26%) genoemd. Hybride convertibles of detachables worden door 10% gebruikt.

Wat betreft productiviteit hebben zakelijke gebruikers in de Benelux een sterkere voorkeur voor de laptop dan in de rest van Europa: 59% verkiest de laptop boven andere apparaten, wat 11% meer is dan het gemiddelde Europese percentage. In zowel Europa als alleen de Benelux zien zakelijke gebruikers een sterke toekomst voor hybride apparaten, door ze te selecteren als het tweede meest productieve apparaat (27%), gevolgd door de tablet (11%) en de smartphone (2%).

Opkomst van de hybride
Zakelijke gebruikers zijn van mening dat de hybride de komende drie jaar de dominante zakelijke computer zal zijn. Dit cijfer (33%) ligt vrij gelijk met het aantal werknemers die nog steeds de laptop als dominant apparaat zien (34%). Volgens de ondervraagden zullen deze twee apparaten de komende jaren de dominante apparaten worden voor alle zakelijke gebruikers. Daarnaast wordt duidelijke afstand genomen van andere apparaten zoals de tablet (14%), smartphone (8%) en pc (7%).

Factoren voor verandering
Op de vraag welke vier factoren nodig zijn voor een overstap naar hybride apparaten, zijn de belangrijkste vooral meer functionaliteit en betere beschikbaarheid van de software (47%), een langere levensduur van de batterij (37%), betere prestaties (34%) en de aanwezigheid van een toetsenbord (26%). Daarnaast is 21% van de ondervraagden ervan overtuigd dat hybride apparaten robuuster zijn dan hun tegenhangers.

Als mobiele medewerkers in de Benelux slechts één apparaat voor de toekomst kunnen kiezen, kiest 43% voor de laptop. De hybride apparaten komen met 25% op een sterke tweede plaats. Hieruit blijkt dat zakelijke gebruikers in de Benelux nog steeds een grotere voorkeur hebben voor de laptop, maar dat de hybride apparaten stevig op weg zijn de laptop van de troon te stoten.

Hybrides bedreigen de troon van de laptop
"Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat de traditionele laptop voor mobiele medewerkers in de Europese zakenwereld, en vooral in de Benelux, nog steeds het dominante apparaat is," zegt Jan Kaempfer, General Manager of Marketing voor Panasonic Computer Product Solutions. "Maar het zijn de hybride apparaten zoals convertibles en detachables, die nog maar zeer kort op de markt zijn, die het potentieel blijken te hebben om de laptop van de troon te stoten. Deze apparaten beantwoorden met hun uitgebreidere functionaliteiten en flexibiliteit steeds meer de hedendaagse behoeften van de zakelijke gebruikers. Wij zien deze apparaten dan ook in de komende jaren een steeds sterkere positie in de markt krijgen."

De executive summary van het onderzoek is hier te downloaden.