Phone number: 073-6402576

PARKO ZORGT VOOR PARKEERREVOLUTIE IN BELGIË DANKZIJ DE TOUGHPAD FZ-X1

Net zoals in heel wat steden in België is ook in Kortrijk parkeerruimte schaars geworden en is het aan het Kortrijks parkeerbedrijf Parko om ervoor te zorgen dat beschikbare parkeerplaatsen in de stad optimaal benut worden. Het bedrijf legt zich toe op de uitbouw, het onderhoud en het beheer van het Kortrijks parkeerbeleid en de bijhorende infrastructuur. Elke dag zijn de parkeerwachters van Parko op pad om er voor te zorgen dat de automobilisten in Kortrijk zich aan de parkeerregels houden.

In samenwerking met Tradelec en Panasonic ontwikkelde Parko een vernieuwend mobiel platform dat draait op de Toughpad FZ-X1 waardoor Parko als eerste Belgische parkeerbedrijf volledig digitaal werkt.

Parko is sinds jaren een expert in parkeerbeheer en -beleid en investeert sterk in de digitalisering van het parkeerbeleid van de stad Kortrijk.

Een van Parko's belangrijkste innovaties regelt het kortparkeren. “Op elke parkeerplaats waar kortparkeren is toegestaan, bevinden zich sensoren”, legt Jean-Paul Vandewinckele, bedrijfsleider bij Parko, uit. “Wanneer een bestuurder zijn auto op een plaats van kortparkeren parkeert, worden de sensoren geactiveerd en begint een timer te lopen. Van zodra de maximale parkeertijd van 30 minuten overschreden wordt, krijgt de dichtstbijzijnde parkeerwachter automatisch een melding zodat hij onmiddellijk kan ingrijpen.”

In België is Parko het eerste parkeerbedrijf met een app waarmee bestuurders in realtime kunnen zien waar er in de stad nog vrije parkeerplaatsen zijn. De app gidst de bestuurder vervolgens naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats. “Bovendien kan de bestuurder via de app direct met z’n smartphone betalen waardoor hij niet meer op zoek moet naar een parkeerautomaat”, verduidelijkt Jean-Paul Vandewinckele.

Android applicatie

Na innovaties op vlak van infrastructuur en klantbeleving, besloot Parko om ook het platform van hun parkeerwachters te moderniseren. Met het oog op een vlottere dienstverlening en verregaande digitalisering werkte Parko samen met software- en hardwareprovider Tradelec om een volledig nieuw softwareplatform te ontwikkelen.

Deze nieuwe applicatie moest de administratieve processen vereenvoudigen, de workload op het terrein verminderen en een automatische synchronisatie met de backoffice maken.

“De concrete vraag van Parko was duidelijk: de nieuwe applicatie moest zo eenvoudig zijn dat die op een smartphone kan draaien”, vertelt Daniël Frederickx, Sales Manager bij Tradelec. “Daarom viel onze keuze ook snel op het Android OS.”

Uitgebreidere dienstverlening, eenvoudigere processen

“Een van de belangrijkste functies van de applicatie houdt in dat parkeerwachters ter plaatse parkeerinbreuken kunnen registreren en het dossier kunnen opmaken dat nodig is om belastingen te kunnen innen”, vertelt Jean-Paul Vandewinckele.

“Bij een inbreuk scant de parkeerwachter de nummerplaat van de wagen. Alle gegevens van de eigenaar worden vervolgens automatisch opgehaald uit de backoffice. Het enige wat de parkeerwachter nog hoeft te doen is enkele informatievelden vervolledigen en een foto van de wagen nemen. Het dossier wordt dan onmiddellijk doorgestuurd naar de backoffice en al na enkele dagen krijgt de foutparkeerder een bon in de brievenbus. Met deze nieuwe toepassing wordt de workload voor het opstellen van een dossier gereduceerd van 5 minuten naar slechts 1 minuut!” Mooi meegenomen: wanneer een voertuig over een geldige bewonerskaart beschikt, krijgt de parkeerwachter hier ook automatisch melding van waardoor hij geen onnodige boete hoeft uit te schrijven.  

Naast het registreren van boetes stelt de applicatie Parko ook in staat om statistieken te trekken uit de geregistreerde overtredingen. “Als we bijvoorbeeld vaststellen dat er op een bepaalde locatie uitzonderlijk veel overtredingen gebeuren dan kunnen we onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is en bestuderen hoe we meer parkeermogelijkheden kunnen creëren”, licht Jean-Paul Vandewinckele toe. Op deze manier werkt Parko actief mee aan de innovatie en optimalisatie van het parkeerbeleid en infrastructuur van de stad Kortrijk.

Een andere toepassing van de nieuwe applicatie maakt het mogelijk voor de parkeerwachters van Parko om in bepaalde gevallen GAS-boetes uit te schrijven. Het opgemaakte dossier wordt eveneens in realtime doorgestuurd naar de backoffice.

Betrouwbare hardware

Om de nieuwe applicatie volledig tot z’n recht te laten komen, ging Parko samen met Tradelec op zoek naar aangepaste hardware. Vooral met de krachtige processor, lange batterijduur, het scherm dat in de regen en met handschoenen kan worden bediend en ingebouwde functionaliteiten als tablet, gps en smartphone, wist de Toughpad FZ-X1 van Panasonic Computer Product Solutions probleemloos te overtuigen.

“Met deze all-in-one solution kunnen we er van op aan dat de parkeerwachters ten allen tijde vlot met de applicatie kunnen werken zonder risico op uitval of storingen”, aldus Daniël Frederickx.

Het robuust design van de Toughpad FZ-X1 is bovendien perfect aangepast aan de werkomgeving van de parkeerwachters. De uitstekende connectiviteit zorgt via 3G of 4G voor een onmiddellijke synchronisatie met de backoffice.

Een uitgebreide testfase bevestigde Parko in hun keuze. “We hebben de testperiode bewust in december laten doorgaan. Dat is één van de drukste periodes van het jaar en dus het uitgelezen moment om de tablet tot het uiterste te testen”, vertelt Jean-Paul Vandewinckele. “De test verliep zo goed dat we beslisten om in januari 2015 al onze parkeerwachters beginnen uit te rusten met de FZ-X1”.

Verdere innovaties in de toekomst

Het nieuwe platform is nog maar pas in gebruik, maar toch denkt Parko al aan verdere innovaties: “Een geïntegreerde E-ID reader en betaalmogelijkheden staan momenteel bovenaan de agenda,” legt Jean Paul Vandewinckele uit. “Met die eerste zullen onze parkeerwachters on the spot  parkeervergunningen kunnen afleveren of verlengen, wat ons heel wat papierwerk zal besparen en met een geïntegreerde betaalterminal zouden bestuurders dan weer onmiddellijk hun boetes kunnen vereffenen. We zijn vastbesloten om te blijven investeren en onze positie als innovator te handhaven. Momenteel richten we onze pijlen voornamelijk op de stad Kortrijk, maar je weet nooit wat de toekomst brengt!”.