Current language: Nederlands
  • Inleiding tot SIP

Inleiding tot SIP

SIP (Session Initiation Protocol) is een signaleringsprotocol dat veel wordt gebruikt voor het opzetten en verbreken van communicatiesessies via multimedia, zoals spraak- en videogesprekken via IP. Andere potentiële toepassingen zijn onder andere videovergaderingen, distributie van streaming multimedia, instant messaging, aanwezigheidsinformatie en online games. SIP is een vraag-antwoordprotocol dat veel lijkt op twee andere internetprotocollen, HTTP en SMTP. Dit zijn de protocollen die de basis vormen van respectievelijk internet en e-mail.

 
SIP biedt vier basisfuncties:
1. Omzetting van de naam van een gebruiker naar het huidige netwerkadres (of -locatie).
2. Een mechanisme voor gespreksbeheer: deelnemers toevoegen, overdragen en verwijderen.
3. Biedt functieonderhandeling zodat alle deelnemers het eens kunnen worden over de functies die worden ondersteund.
4. De ondersteunde functies kunnen tijdens een gesprek worden gewijzigd.
 
Het protocol kan worden gebruikt voor het maken, wijzigen en beëindigen van sessies tussen twee partijen (unicast) of meerdere partijen (multicast) die bestaan uit een of meerdere mediastreams. Door de eenvoud van de specificatie kan SIP worden geschaald, is het uitbreidbaar en zeer geschikt voor verschillende architecturen en implementatieomgevingen. Hoewel SIP is ontwikkeld als een mechanisme voor het opzetten van sessies, hoeft het de details van een sessie niet te weten. Het enige wat het protocol doet, is een sessie starten, wijzigen en beëindigen.
 
Er bestaan diverse andere VoIP-signaleringsprotocollen, maar SIP onderscheidt zich door zijn afkomst uit de IP-community en niet uit de telecommunicatiesector. SIP is voornamelijk gestandaardiseerd en beheerd door IETF terwijl het VoIP-protocol H.323 traditioneel meer bij ITU hoorde. De twee organisaties hebben echter beide protocollen op enige wijze bekrachtigd.
 
De SIP-norm is gedefinieerd in RFC3261 en andere RFC's uit de IETF Network Working Group.